Hlavní obsah

Zemřel Jaroslav Bašta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel v noci na pondělí poslanec SPD, bývalý ministr za ČSSD a signatář Charty 77 Jaroslav Bašta. Podle mluvčí SPD Barbory Šťastné zemřel po dlouhé a těžké nemoci, hospitalizován byl téměř rok.

Jaroslav Bašta na archivních záběrechVideo: Novinky

 
Článek

„S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé a zákeřně těžké nemoci neočekávaně opustil ve věku 75 let. Česká republika ztrácí osobnost, kterou bude těžké nahradit. Pro hnutí SPD je to obrovská ztráta,“ řekla Novinkám v pondělí mluvčí SPD Šťastná.

„Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce,“ zdůraznila.

Na Baštu vzpomíná i bývalý prezident Miloš Zeman, se kterým poslanec dříve spolupracoval. Bašta byl ministrem v jeho vládě. „Jaroslava Bašty jsem si vždy velmi vážil jako naprosto čestného člověka. Je mi moc líto, že už není mezi námi,“ uvedl na Facebooku.

Ministr za ČSSD i kandidát na prezidenta

Jaroslav Bašta se narodil 15. května 1948 v Plzni. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vystudoval archeologii. Počátkem 70. let byl krátce vězněn a následně pracoval do konce 80. let jako dělník. Byl signatářem prohlášení Charty 77.

V politice se angažoval od 90. let, mimo jiné v lustrační komisi. V roce 1996 se dostal do Sněmovny na kandidátce ČSSD. V letech 1998 až 2000 byl ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Byl také náměstkem ministra zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jaroslav Bašta

Mezi lety 2000–2005 byl velvyslancem v Rusku, od roku 2007 do roku 2010 pak velvyslancem na Ukrajině.

Následně se z politiky stáhl. V roce 2019 vystoupil z ČSSD a do Evropského parlamentu kandidoval jako lídr hnutí BOS (Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita) z pozice nestraníka. Zvolen ale nebyl.

Do politiky se vrátil, když od října 2021 zasedal ve Sněmovně za hnutí SPD. Strana jej nominovala jako svého kandidáta do prezidentských voleb v roce 2023. Bašta v prvním kole dostal 248 375 hlasů a se ziskem 4,45 procenta hlasů nepostoupil do druhého kola.

V květnu 2023 se objevila informace o Baštově vážném zdravotním stavu a hospitalizaci. Předseda SPD Tomio Okamura zmínil, že poslance postihla „náhlá zákeřná choroba“. Měl být uveden do umělého spánku.

Zdroj z Baštova blízkého okolí už dříve Novinkám sdělil, že mělo jít o nemoc onkologického typu. Mluvilo se o nádoru v krku. Do Sněmovny se již Bašta nevrátil.

Ve Sněmovně by jej měl nahradit správní ředitel chvaletické elektrárny Marcel Dlask.

Poslanec Bašta je ve vážném stavu v nemocnici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám