Hlavní obsah

Opozice rozhodnutí ÚS vítá, ostatní ho respektují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politické strany respektují rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona. Budou o změnách jednat. Piráti, STAN i TOP 09 rozhodnutí vítají.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Šéf vládních sociálních demokratů Jan Hamáček k tomu pak uvedl, že rozhodnutí soudu respektuje. „Svolám neprodleně jednaní s ostatními politickými stranami, kde ministerstvo vnitra představí možné alternativy řešení,” napsal Novinkám. Hnutí ANO či komunisté se zatím nevyjádřili.

Hamáček svolal jednání politických stran

Domácí

Opozice rozhodnutí vítá. „Ústavní soud potvrdil dlouhodobý názor Pirátů i Starostů, že hlasy voličů musí mít stejnou váhu,” napsal na Twitter předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podobně se vyjádřil i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Dnešní rozhodnutí ÚS dalo za pravdu všem nespokojeným voličům z voleb, že dosavadní systém byl diskriminační a porušoval Ústavou garantované právo rovnosti hlasů. Teď je díky práci senátorů šance to změnit. Jsme připraveni na rychlé společné jednání zástupců všech parl. stran,” napsal na sociální síť.

Šéf ODS Petr Fiala Novinkám sdělil, že bude nyní úkolem politických stran v co nejkratším čase najít řešení, podle něhož proběhnou letošní volby. „ODS je na tato jednání připravena, budeme se snažit dosáhnout dohody napříč politickým spektrem i oběma komorami tak, aby nedošlo k další destabilizaci politického systému,” uvedl.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Novinkám napsala, že odstranění nespravedlností směrem k malým stranám je jednoznačně správné. „Na druhou stranu soud měl na rozhodnutí tři roky, ale rozhodl velmi blízko letošním volbám, čímž vytvořil velkou nejistotu, pro změnu zákona je nutný souhlas sněmovny i senátu a jednání nebude jednoduché,” napsala v SMS.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Rozhodnutí soudu vítají i lidovci. „Rozhodnutí ÚS respektuji, vede k narovnání pokřiveného prostředí, aby hlasy voličů v menších krajích, kteří volí strany výsledkem pod 10 % nebyli diskriminováni jako doposud,” napsal na Twitter.

Rozhodnutí respektuje i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Rozhodnutí je akutní výzvou pro obě komory našeho parlamentu. Senát je připraven iniciovat okamžitá jednání,” uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura Novinkám sdělil, že strana prosazuje dlouhodobě rovnost hlasů všech občanů. „Otázkou zůstává, proč soud desetiletí údajnou protiústavnost přehlížel a rozhodl se tak najednou těstě před klíčovými volbami, čímž pomohl stranám tzv. Demobloku. Musíme si klást otázku, zdali není rozhodnutí účelovém,” napsal v sms.

Ústavní soud ale rozhoduje jen na podnět, např. Senátu. Sám od sebe rozhodnout nemůže, tudíž ani nemůže něčemu nečinně přihlížet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám