Hlavní obsah

Hamáček svolal jednání politických stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček ve středu narychlo svolal jednání politických stran kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil část volebního zákona. Změna se dotkne už voleb do Sněmovny, které proběhnou začátkem října.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Respektuji verdikt Ústavního soudu. Svolám neprodleně jednání s ostatními stranami, kde ministerstvo vnitra představí možné alternativy,” napsal Hamáček na Twitter.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

Na následné tiskové konferenci uvedl, že by se schůzka měla konat na začátku příštího týdne. „Ministerstvo je resortem, který zodpovídá za přípravu voleb. Případné návrhy na změnu zákonů vzejdou od ministerstva vnitra. Tlačí nás čas, je to brzo před volbami, musíme najít řešení na kterém se shodne Poslanecká sněmovna a Senát,” sdělil ve středu. Do voleb zbývá osm měsíců.

Čtyři možná řešení 

Zároveň nastínil i čtyři možná řešení. Jako první bude podle ale něj při tvorbě nové volební úpravy nutné určit, na kolik volebních obvodů se bude ČR dělit. Ovlivní to tvorbu kandidátek.

Za „nejčistší” by považoval Hamáček to, kdyby ČR tvořila jeden obvod a byla by jediná kandidátka za každou stranu v celé zemi, i když by to bylo pro vnitro logisticky nejkomplikovanější.

Další možností je podle Hamáčka zachovat 14 krajů a změnit způsob přidělování mandátů. „Že by se počty počítaly za celou ČR, tím se stanovil počet mandátů a až pak by se distribuovaly podle krajů,” řekl. Řešením by mohlo být také použít místo d'Hondtovy metody například Hareovu kvótu, případně sloučit pro účely voleb některé kraje.

Opozice rozhodnutí ÚS vítá, ostatní ho respektují

Domácí

Soud zrušil část zákona, která stanovuje, že předvolební koalice stran a hnutí musí získat deset procent hlasů, pokud ji tvoří dva subjekty, či 15 procent, pokud ji tvoří subjekty tři, aby se dostaly do Sněmovny. Nově by koalicím mělo stačit pět procent jako běžně politickým stranám.

Ústavní soud škrtal i v paragrafech, které upravuji rozdělování mandátů, zrušil zvýhodnění v počtu mandátů pro strany, které získaly velkou podporu na úkor menších. Podle ÚS by podíl na počtu odevzdaných hlasů měl odpovídat i počtu mandátům. Změny dopadnou už na letošní volby, které prezident Miloš Zeman vyhlásil nečekaně už v prosinci na 8. a 9. října 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám