Hlavní obsah

Opozici se nepodařilo odvolat Pekarovou z čela Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opozici tvořené ANO a SPD se v úterý nepodařilo odvolat z čela Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Důvodem pro odvolání měl být její způsob řízení schůze, na které se řešilo snížení mimořádné valorizace důchodů. Opozice Pekarové Adamové vyčítala stranění vládnímu táboru. Jednání doprovázely bouřlivé emoce.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Hlasování proběhne poprvé v novodobé parlamentní historii. Impulzů bylo (pro jeho vyvolání) několik, posledním bylo naprosto nezvládnuté řízení schůze při projednávání pravděpodobně protiústavní valorizace důchodů,“ řekla před jednáním dolní komory novinářům šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Konkrétně Schillerová mířila na moment, kdy při rozsáhlých opozičních obstrukcích předseda ANO Babiš odmítl dvakrát respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny (tedy i poslance s přednostním právem) a opustit řečniště. „Situaci musel vyřešit premiér Petr Fiala,“ řekla k tomu v úterý Schillerová.

„Předsedkyně Sněmovny by měla být reprezentantem všech poslanců,“ zdůraznila.

I Piráti chtějí sahat na platy politiků. Týkat se to nemá ministrů

Domácí

Připustila současně, že vládní koalice hlasy svých zástupců v dolní komoře Pekarovou Adamovou podpoří. „A mohli by si alespoň uvědomit, že takto vykonávat funkci nelze. A holt si uličkou hanby dnes projde,“ zdůraznila. Návrh na odvolání Pekarové z funkce předložila skupina 82 poslanců.

Hádka poslanců

Projednávání bodu přineslo v sále bouřlivé emoce. „Jste zlý člověk. Vzala jste mi práva na výkon mandátu,“ rozčiloval se na plénu směrem k Pekarové například poslanec ANO Milan Brázdil.

Za to ho ale „zpražil“ poslanec a primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). „Neříkejte, že je zlý člověk, to je nepřijatelné. Rozhodnout o tom, jestli je někdo zlý člověk, nemůžete ve Sněmovně,“ kritizoval Brázdila. „Za ta slova byste se měl víc než omluvit,“ zdůraznil.

Pekarové se zastal i premiér Petr Fiala (ODS). „Osm desítek poslanců se chtělo znovu vymezit proti naší vládě a v rámci toho se rozhodli zaútočit na předsedkyni Sněmovny. Máme za sebou rok plný obstrukcí, které nejsou srovnatelné s tím, jak jsme je dělali my. Opozice se snaží zakrýt své selhání, to nepovažuji za důstojné,“ uvedl na plénu s tím, že Pekarová funkci vykonává „výborně“.

Pekarová: Jsem zodpovědná za slušné chování

Pekarová Adamová jakékoli pochyby odmítá. „Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s Andrejem Babišem a navrhne mé odvolání z funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny. Jsem ve Sněmovně zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel, včetně slušného chování. To, že se to opozici nelíbí, je jejich vizitkou,“ reagovala dříve.

„Údajně nejsem předsedkyní nás všech. Důvody paní Schillerové k mému odvolání jsou naprosto liché a dá se opakovaně dohledat, kdy jako řídící schůze vedu ke kázni a dodržování pravidel kohokoliv z poslanců,“ zdůraznila v úterý na plénu.

Za tím, jak vedla schůzi během projednávání valorizace důchodů, si stojí. „Každý ve své práci může udělat chybu a ani já nejsem bezchybná. Ale stojím si za tím, jak jsme se rozhodli,“ upozornila.

Sněmovna o jejím odvolání jednala dvě a půl hodiny. Nakonec opozice ale neuspěla, vládní koalice má totiž ve Sněmovně většinu. Pro odvolání hlasovalo 72 zástupců ANO a SPD, proti 97 koaličních poslanců.

Pro děti a vnoučata poslanců vznikne sněmovní školka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám