Hlavní obsah

Operace Sherman. Legendární tank odvezli z Plzně, čeká jej renovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská zoologická zahrada přišla o největší šelmu - v úterý ji po třinácti letech opustil tank Sherman. Legendárního obrněnce čeká renovace a do zoo se už nevrátí - stane se hlavní atrakcí chystaného Pattonova muzea na Klatovské třídě v centru města.

Tank Sherman v úterý 16. dubna opustil expozici v plzeňské zoo, čeká jej renovace.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Dostat třicetitunový kolos z terasy před Světem v podzemí - stál zde jako symbol, za války totiž právě v těchto prostorech býval kryt protiletecké obrany wehrmachtu - vyžadovalo dobrou techniku, dobrou koordinaci a pevné nervy.

„Hlavně jsme měli obavy, aby tamní svah pod tou tíhou neujel,“ řekl Novinkám Pavel Rogl, člen klubu vojenské historie 16th Armored Division Club, který bude ve svých dílnách nedaleko Prahy stroj restaurovat.

Tank vlečený na pásech jedním těžkým buldozerem a zezadu jištěný druhým bylo napřed nutné vytáhnout po cestě do sousedního lochotínského amfiteátru a pak po trávě opatrně dostat dolů k pódiu, kde už na něj čekal dopravník. Před desátou dopoledne bylo hotovo.

Obřím jeřábem přes třípatrový dům. Plzeň řeší, jak přemístit třicetitunový tank

Domácí

Jako za Pattona

„S vlastní renovací začneme po Slavnostech svobody, potrvá do konce roku. Výsledkem bude sherman vzhledově přesně odpovídající těm, které v květnu 1945 dorazily do Plzně. Budeme vycházet i z dobových fotografií,“ uvedl Rogl.

Zatím tomu tak rozhodně není. „Problém je, že sloužil i po válce, vypadá jinak, než by měl. Některé věci chybějí, jiné přebývají,“ vysvětlil Rogl. A dodal: „Není tam třeba ženijní nářadí, lopata, sekyry, krumpáč. Originální pajcr, klíč na kola. Kulomet je špatně spřažený s kanonem, přední lafetu někdo zavařil, horní je špatně.“

Doplněná výbava bude z nějakých devadesáti procent originální. „Už ji sháním po celém světě. Typický příklad: na tanku je tažné zařízení, které tam někdo dal bůhví odkud. To správné získáme z Ameriky stejně jako optiku. Další věci se mi podařilo sehnat například ve Francii, Belgii, Nizozemsku.“

Foto: Ivan Blažek

Pavel Rogl (na snímku) má o zábavu postaráno. Sherman z plzeňské zoo skončí v jeho dílně.

Kromě toho je zapotřebí všechno odrezit, očistit, upravit, rozhýbat, něco bude nutné vybrousit, nalakovat, navařit. „I ty svary musí být dobové, žádné moderní metody,“ upozornil Rogl. A odhadl: „Několik lidí na tom bude dělat čtyři až pět měsíců.“ Navrch je tu ještě jedna věc, se kterou se Pattonovi hoši asi potýkat nemuseli. „Musíme vymyslet uchycení doplňků, aby je po vystavení tanku v muzeu někdo neodcizil,“ dodal.

Sherman v ulicích, mustang na nebi. Plzeň ladí noty na Slavnosti svobody

Koktejl

Druhý v pořadí

Pavel Rogl už jednoho shermana do kupy dával - v roce 2018 si jej po letech administrativních průtahů nechal přivézt z Argentiny a podařilo se mu ho uvést, jako jediného v Česku, do provozuschopného stavu. „S tankem ze zoo to bude snazší. Motor nemá, vnitřek se neřeší,“ připomněl Rogl.

Co je u téhle práce nejpodstatnější? „Vědět, jak to má správně být, k tomu musíte mít hodně nastudováno, načteno,“ podotkl Rogl. „Pak jsou důležité kontakty. Ty jsem získal během opravy prvního shermana, Víte, kde co sehnat. Podobní nadšenci po světě vám důvěřují, poradí, pomohou,“ řekl.

Plzeňská radnice má tank ve výpůjčce od Vojenského historického ústavu Praha a za jeho uvedení do autentického stavu zaplatí osm set tisíc, další milion padne na přepravu ze zoo do dílen a pak zpět do Plzně, do muzea. A zhruba tři sta milionů bude stát rekonstrukce vlastní budovy na Klatovské 19. 

Expozice má být podle dotačních podmínek zkolaudovaná nejpozději do konce roku 2026. Předtím čeká Plzeňany neobvyklá atrakce - přenášení shermana obřím jeřábem přes třípodlažní dům do atria muzea. Do té doby bude tank čekat v Roglově dílně.

Do Česka dorazil Sherman na podvalníku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám