Hlavní obsah

Obřím jeřábem přes třípatrový dům. Plzeň řeší, jak přemístit třicetitunový tank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Velké manévry i velká atrakce. Plzeň přestěhuje třicetitunový americký tank Sherman. Exponát poputuje ze zdejší zoologické zahrady do Pattonova muzea, které má vzniknout v centru města, v domě na Klatovské 19. Akce se neobejde bez obřího jeřábu.

Tank Sherman čeká stěhování. Z plzeňské zoo do centra města, na Klatovskou 19Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Nebude to hned, budova musí napřed projít rekonstrukcí. O té se mluví už léta, věci se nicméně dávají do pohybu. Na revitalizaci objektu – ten skrývá i cenný interiér světoznámého architekta Adolfa Loose – má dojít do dvou let a ve čtvrtek 1. února městští zastupitelé schválili uvolnění 860 tisíc korun právě na renovaci zmíněného obrněnce.

Ten se do Plzně dostal v roce 2011, město ho má zapůjčený od Vojenského historického ústavu. „Záměr je dopravit shermana do restaurátorské dílny, tam ho opravit a následně převézt zpět do Plzně, do dvora domu na Klatovské 19, bude to událost,“ řekl Novinkám Pavel Bosák (Piráti), náměstek plzeňského primátora.

Foto: Vizualizace Ludvík Grym

Atrium s expozicemi plzeňského muzea generála Pattona, výsledná podoba bude mírně odlišná

Ivan Rollinger, ředitel současného Patton Memorial Pilsen, potvrdil: „Stroj renovaci zasluhuje, je celoročně vystavený venku. A až se přemístí do nového muzea, bude nutné jej také dovybavit kanystry, bednami, zbraněmi, tak aby skutečně vypadal jako jeden z těch, které v roce 1945 osvobodily Plzeň.“

Každý správný chlap má mít v garáži tank, říká majitel jediného pojízdného Shermana

Muži
Foto: Vizualizace Ludvík Grym

Atrium s expozicemi plzeňského muzea generála Pattona, výsledná podoba bude mírně odlišná

Tank bude umístěn v atriu za třípodlažním domem. Vraty neprojede, dostat se tam může jedině vzduchem. „Hledali jsme možnost přenést ho vrtulníkem, ale je příliš těžký,“ sdělil architekt Ludvík Grym, autor řešení přestavby inkriminované budovy v Pattonovo muzeum.

„Je však možné využít velký jeřáb s nosností pět set tun, který shermana přenese z Klatovské na nádvoří. Bude nutné svěsit troleje, vyloučit dopravu. Půjde o komplikovanou operaci, ale také o velký happening, který nepochybně vzbudí rozruch,“ upozornil Grym.

Němý herec

Původně se v atriu počítalo s více kusy vojenské techniky, ale zůstane jen u shermana. „Bude němým hercem, jediným aktérem plánovaných projekcí a videomappingů,“ poznamenal architekt a vysvětlil: „Muzeum nebude oslavou válečnictví, zbraní. Má být oslavou chrabrosti, statečnosti. A mělo by mládež vychovávat k tomu, že je třeba bojovat za svobodu, demokracii, že je třeba být obezřetný vůči nástupu jakékoliv totality. A pokud chceme děti a mladé oslovit, musíme to udělat způsobem, který je zaujme. Aby odtrhly oči od displejů, ale zároveň, aby nešlo o pouťovou zábavu.“

Foto: Vizualizace Ludvík Grym

Atrium s expozicemi plzeňského muzea generála Pattona, výsledná podoba bude mírně odlišná

Do nových prostor se přesune většina předmětů ze stávajícího muzea. „Ale nechceme, aby to bylo mrtvé místo nacpané pěknými, nicméně mrtvými exponáty,“ podotkl Grym. Zážitkové expozice návštěvníky provedou válkou, okupovanou Plzní, osvobozením města, poválečnými léty i socialistickými časy až do roku 1989.

Foto: Ivan Blažek

Na rekonstrukci čeká i cenný interiér od Adolfa Loose

„Exponátem je samotný dům, pamětník událostí minulého století. Postavila ho židovská rodina Semlerových, která pak utekla před nacismem, zabral ho wehrmacht, Němci si tam udělali velitelství i podepsali kapitulaci. A pak připadl ministerstvu národní obrany,“ připomněl Grym. Městu léta nevyužitý objekt patří od roku 2005.

Termín: rok 2026

Rekonstrukce domu má začít v dohledné době. „V horizontu měsíců bychom měli mít hotovou prováděcí dokumentaci, letos proběhne soutěž na zhotovitele,“ přislíbil Bosák. „Podle dotačních podmínek by měla být budova zkolaudována do konce roku 2025 a muzejní expozice nejpozději o rok déle,“ podotkl. Odhady se zatím pohybují kolem tří set milionů, dotace je mají pokrýt z více než poloviny.

Plzní projel Konvoj svobody

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám