Hlavní obsah

Sherman v ulicích, mustang na nebi. Plzeň ladí noty na Slavnosti svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňské Slavnosti svobody – klasika, která se asi nikdy neokouká. Letos si město připomene osvobození americkou armádou od 3. do 6. května, vrcholem bude jako vždy defilé historických vojenských strojů, ty projedou centrem v neděli 5. května.

Foto: Ivan Blažek

Nejočekávanější bod oslav – konvoj historické vojenské techniky. Takhle Plzní projížděl minulý rok.

Článek

„V konvoji počítáme se zhruba třemi sty kusy techniky včetně tanku Sherman,“ řekl Novinkám Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division Club. Nad městem proletí letouny z druhé světové, mimo jiné stíhačka Mustang.

V centrálním sadovém okruhu vyrostou dobové vojenské kempy s autentickou kuchyní či nemocnicí. U tábora RAF nebude chybět ani replika legendárního spitfiru. Co chybět bude, jsou veteráni. „Nemohou se zúčastnit kvůli zdraví a vysokému věku, ze Spojených států a Belgie ale přijedou jejich rodiny,“ sdělil primátor Roman Zarzycký (ANO).

Novinkou bude slavnostní zahájení s exhibičním vystoupením kadetů z americké vojenské školy. Kapely budou vyhrávat na náměstí Republiky, před muzeem generála Pattona i v Kopeckého sadech.

Před 80 lety ze zajateckého tábora utekly desítky letců, do Británie se dostali jen tři

Historie
Foto: Ivan Blažek

„Pattonovi hoši“ a rozesmátá děvčata, tak si Plzeň připomíná osvobození.

Armáda se letos oslav neúčastní. „Je to po vzájemné dohodě, znova se v Plzni představí příští rok, na kulaté výročí osmdesáti let od osvobození,“ vysvětlila Jana Komišová z oddělení marketingu plzeňského magistrátu.

Program tak bude zkoncentrován do nejužšího centra, na rozdíl od předchozích let tedy odpadnou třeba akce v parku u obchodního centra Plaza.

Loni dorazilo během oslav na 90 tisíc lidí, letos radnice čeká podobnou účast. „Hotelové kapacity jsou už víceméně zadané,“ dodala Komišová.

Vzdušné údery na Jugoslávii přešly ve velkou leteckou válku

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám