Hlavní obsah

Opatření nestačí, přitvrďte, vyzývá vládu Maďar s Prymulou

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

V úterý se v Česku potvrdila nákaza u rekordních 22 479 lidí. Podle epidemiologa a někdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly však tento rekord bude v blízké době překonán a čísla ještě porostou. Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který radí budoucí vládě, by situaci mohlo pomoci omezení hromadných akcí a plošné testování, a to i očkovaných lidí v rizikových zařízeních, či rychlejší očkování.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Prymula

Článek

„Takhle to půjde následujících 14 dní nahoru. Žádná opatření se nedělají, takže logicky tu ten nárůst je,” řekl Novinkám ke covidové situaci a úternímu rekordnímu nárůstu nakažených Roman Prymula, epidemiolog, někdejší ministr zdravotnictví za ANO a současný poradce prezidenta Miloše Zemana.

Babiš: Zpřísníme. Od pondělí bude uznáváno pouze očkování a potvrzení o prodělání covidu

Domácí

Za úterý přibylo rekordních 22 479 pozitivních, což bylo nejvíce od vypuknutí epidemie covidu-19 vloni v březnu. To, že šíření epidemie nadále zrychluje, dokazuje i fakt, že úterní čísla nakažených jsou o téměř polovinu vyšší než v pondělí.

Hlavní opatření s rychlým efektem jsou omezení hromadných akcí a posílení preventivního testování. K tomu rychlá aplikace posilujících dávek po pěti měsících a testování i očkovaných v rizikových zařízeních.
Radislav Maďar, epidemiolog

V nemocnicích ke středečnímu ránu leželo 4425 covidových pacientů, což je o necelou tisícovku více, než tomu bylo minulé úterý. V těžkém stavu bylo 661 pacientů.

Opatření nestačí, přitvrďte

Prymula, ale nejen on, dlouhodobě tvrdí, že současná protiepidemická opatření nejsou dostatečná, a proto nelze očekávat v brzké době zlepšení. Šíření nákazy ovlivňují podle něj četné kontakty mezi lidmi, kdy se zároveň snáze prosazuje výrazně nakažlivější varianta delta.

Služby a restaurace jen pro očkované. Testy už se uznávat nebudou

Domácí

Podle Prymuly by vláda měla přijít s plošnými opatřeními, jako jsou například omezení konání hromadných akcí či zpřísnění restrikcí týkajících se služeb. Stejně tak v minulosti navrhoval ke zvážení testování očkovaných lidí, kteří pracují ve zdravotnictví, v sociálních službách nebo školách.

Maďar: omezme hromadné akce

Podobně se ve středu pro Novinky vyjádřil epidemiolog a odborný poradce nastupující vlády Rastislav Maďar.

„Hlavní opatření s rychlým efektem jsou omezení hromadných akcí a posílení preventivního testování. K tomu rychlá aplikace posilujících dávek po pěti měsících a testování i očkovaných v rizikových zařízeních,” nastínil Maďar možnosti, jak rychle bez lockdownu omezit šíření nákazy.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Poslední zpřísnění opatření končícího kabinetu Andreje Babiše (ANO) začalo platit od pondělí 15. listopadu, od kdy studenti na vysokých školách musí nosit i během výuky respirátor a pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, se musí povinně testovat.

V návaznosti na rekordní počty nakažených ve středu premiér v demisi Andrej Babiš a končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámili, že od pondělí přestanou být pro volnočasové aktivity uznávány antigenní a PCR testy jako průkaz bezinfekčnosti. Testy budou dál uznávány jedině u klientů a zaměstnanců ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb.

Covidová čísla jsou šílená. Opatření musí přijít brzy, říká Rakušan

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám