Hlavní obsah

Opakovaný test u zemřelého Čecha SARS nepotvrdil

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ani opakovaný test nepotvrdil SARS u 40letého pacienta, který zemřel v sobotu v brněnské nemocnici. Muže zabil pravděpodobně meningokok.

Foto: Jaroslav Vančat
Článek

"Můžeme zodpovědně prohlásit, že SARS to nebyl," řekla Právu ve středu Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu v Praze a dodala, že nyní se dělají ještě testy na tropické choroby, zejména na malárii.

Biologové v Brněnské fakultní nemocnici, kde pacient zemřel, se domnívají, že muže zabil meningokok. Také na tuto infekci se nyní ve Státním zdravotním ústavu dělá opakovaný test. Výsledky budou známy dnes odpoledne nebo ve čtvrtek dopoledne.

První test SARS vyloučit nemohl

První test na koronaviry, které způsobují SARS, byl negativní. Právu to v úterý sělila doktorka Otavová. Dodala však, že "negativní výsledek ještě neznamená, že SARS to není."

Jak jsme již oznámili, čtyřicetiletý muž, který se před třemi týdny vrátil z Thajska, měl potíže, které se do určité míry shodovaly s příznaky SARS.

Léčil se v břeclavské nemocnici na ARO a v sobotu byl převezen do Brna, kde zemřel. Už první nález pondělní pitvy ukazoval spíše na bakteriální sepsi, tedy na otravu v rámci zápalu plicm než na SARS.

Reklama

Související články

V Číně kvůli SARS zavřou školy

Peking plánuje na dva týdny uzavřít základní a střední školy, aby zabránil šíření syndromu akutního respiračního selhání SARS. V Číně mají až do 7. května...

"Zabiják" SARS se údajně šíří i výkaly

Nebezpečná epidemie SARS se může šířit také prostřednictvím výkalů. Vyplývá to z výzkumů hongkongských vědců, které v neděli zveřejnila Světová zdravotnická...

Výběr článků

Načítám