Hlavní obsah

V Brně zabíjel zápal plic, SARS zatím neprokázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Muž, který se nedávno vrátil z jihovýchodní Asie, zemřel v sobotu v brněnské fakultní nemocnici. Hospitalizován zde byl týž den se zápalem plic. Pondělní pitva nebezpečnou nákazu smrtícím virem SARS u mrtvého neprokázala, ale jistotu budou mít lékaři až po laboratorních testech.

Foto: Magistrát města Plzně

Vicente E. Gil ocenil především podporu města nedávno skončeného festivalu Týden hispánské kultury a nastínil další možnou spolupráci.

Článek

"Nedávno se vrátil z jihovýchodní Asie," řekl Právu v pondělí ředitel nemocnice Jan Burian. Dodal, že se tedy vrátil z oblasti, kde se SARS hojně vyskytuje.

"Nevíme, zda zemřel na nákazu SARS nebo ne. V pondělí byla provedena pitva a nemůžeme zatím říct stoprocentní výsledek," řekl Burian. Dodal, že muži bylo 40 let, před třemi týdny se vrátil z Thajska, měl pak určité potíže a ležel v břeclavské nemocnici na Aro. V sobotu byl převezen do Brna, kde také zemřel.

"První nález svědčí spíše pro bakteriální sepsi - tedy otravu v rámci zápalu plic. Pro diagnostické upřesnění, s ohledem na to, že muž se vrátil z jihovýchodní Asie v úterý vezeme vzorky do Státního zdravotního ústavu v Praze k dalšímu diagnostickému upřesnění a podrobné expertíze," řekl Burian.

Státní zdravotní ústav již vyzkoušel novou metodu, která dokáže potvrdit přítomnost SARS již během dvou hodin. Znamená to, že výsledky by mohly být známy už dnes. Hlavní hygienik republiky Michael Vít Právu v pondělí řekl, že nemá informace o ani jednom úmrtí na SARS na území republiky.

Nové podezření na Bulovce

O víkendu přijali novou pacientku s podezřením na nákazu SARS také na pražské Bulovce. "Nová pacientka, ročník 1984, se vrátila z Číny a přihlásila se nám sama, protože měla potíže," uvedla primářka infekční kliniky nemocnice Hana Roháčová. Výsledky jejího pozorování budou známy v úterý.

Další dva pacienti, kteří zde byli přijati ze stejného důvodu v minulých dnech, byli dnes naopak propuštěni s negativními výsledky testů.

Z podezřením na syndrom akutního respiračního selhání bylo dosud v Česku přijato do ošetření 26 lidí, uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Kromě výše uvedených dvou případů, u nichž se na výsledky testů čeká, byla u všech pacientů tato choroba vyloučena.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědce znepokojuje recidiva SARS

Vědce znepokojila zpráva, že znovu onemocnělo nejméně deset lidí, kteří se z nemoci předtím vyléčili. Počet nových případů syndromu akutního respiračního...

Výběr článků

Načítám