Hlavní obsah

Onkologické centrum na Karlovarsku? Chybí personál

Karlovarský kraj, nejmenší v zemi, má nejvyšší úmrtnost na zhoubná nádorová onemocnění v celém Česku. Ročně si vyslechne onkologickou diagnózu kolem 1700 pacientů. A mnohdy je to až v pokročilé fázi, což obnáší náročnější léčbu i dojíždění za ní. Vyplývá to z dat ÚZIS.

Foto: archiv Sotio

Ilustrační snímek

Článek

Karlovarský kraj jako jediný nemá komplexní onkologické centrum. S jeho vznikem ministerstvo zdravotnictví počítá, řekl Právu šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Je to však otázka několika let, jak zdůraznil na schůzce v Karlových Varech.

„Alfou a omegou problému je personál,“ zdůraznil ministr. Než se podaří nalákat do regionu onkology a další specialisty, budou nemocnice v Karlových Varech a Chebu spolupracovat s Fakultní nemocnicí v Plzni, která vysoce specializované centrum má. Právě tam cestují za náročnou léčbou pacienti z Karlovarska nejčastěji.

Karlovarsku přibude onkologické centrum

Domácí

„FN v Plzni bude dělat supervizi a ve spolupráci s ní by se část léčby, která se dělá v plzeňském komplexním centru, mohla dělat i v těchto dvou karlovarských nemocnicích, kde už onkologie funguje,“ přiblížil Válek. Plzeňští lékaři by kolegy školili, ale i vypomáhali některé dny přímo v karlovarských nemocnicích.

Pokud se podaří získat dostatek personálu, je šance získat status komplexního centra
Vlastimil Válek

Za pět let?

„Pokud se během pěti let podaří vyškolit a získat dostatek personálu, tak je šance získat status komplexního centra,“ dodal ministr. V Česku jsou téměř dvě desítky takových center.

Obě nemocnice spolu budou v léčbě úzce spolupracovat. „Onkologické pracoviště v Chebu bude rekonstruováno do vyšší kvality péče a rozsahu, nicméně zůstane ambulantním pracovištěm,“ přiblížil hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Se vznikem komplexního centra se počítá v Karlových Varech v rámci plánované rekonstrukce.

U rakoviny prostaty je stěžejní prevence. Jaké jsou příznaky a kdy jít k lékaři

Zdraví

Projekt onkocentra se řešil už před mnoha lety. Zamrzl mimo jiné kvůli financím. „Teď je nový impulz, přichází Národní plán obnovy s realistickou možností finance čerpat,“ uvedl. Problém je, že se musí vyčerpat do roku 2025.

Léčba zhoubných nádorů se stále zlepšuje, úmrtnost je obecně stabilní, roste ale podíl nově diagnostikovaných, což souvisí se stárnutím populace. V Karlovarsku to je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška vidět významně. „Není to tím, že by péče byla nekvalitní, ale proto, že pacienti chodí z velké části pozdě. U některých nádorových skupin je to až o 10 procent později zachycených nádorů, než je průměr ČR,“ řekl.

Klinická studie protinádorového přípravku vypadá slibně, pochvaluje si společnost Sotio

Věda a školy

Zásadní je podle něj prevence. Na Karlovarsku i v celém Česku převažují nádory konečníku a tlustého střeva, dále prsu, prostaty a plic. Ročně je v ČR diagnostikováno přes 60 tisíc zhoubných nádorů. Ročně kvůli nim zemře přes 28 tisíc pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám