Hlavní obsah

On si začal. Poslanci ve Sněmovně jako ve školce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Poslanecké sněmovně to v úterý během mimořádné schůze k omezení červnové mimořádné valorizace důchodů vypadá trochu jako ve školce. Během svého několikahodinového projevu se například šéf SPD Tomio Okamura dostal do přestřelky s předsedajícím Janem Skopečkem (ODS) na téma, kdo si začal.

Slovní přestřelka ve Sněmovně.Video: psp.cz

 
Článek

„Někdo z vládních poslanců na mě pokřikuje. Mě by zajímalo, kdo to byl, abych mohl říct i na mikrofon, kdo tu veřejně prosazuje okrádání důchodců. Tak kdo je ten statečnej?“ vykřikl najednou u řečnického pultíku Okamura. Ten zrovna na plénu přes hodinu mluvil o tom, jak chce zabránit omezení mimořádné valorizace důchodů.

„Najednou je tu ticho, mlčí. Tak si to nechte pro sebe, hrdino. Kecy v kleci,“ tepal neznámého vládního poslance, který na něj údajně pokřikoval.

Zkrotit se ho snažil předsedající schůze Skopeček. „Prosím, neoslovujte a nepokřikujte na ostatní kolegy. Věnujte se svému projevu, pokud možno o trvání stavu legislativní nouze. Zdá se mi, že jste příliš daleko od tohoto tématu. Vraťte se k tématu a nepokřikujte tu na ostatní,“ apeloval na šéfa SPD.

Větší bizár už neuvidíme, glosovali poslanci Okamurův projev

Domácí

Nebuďte na mě drzej

Následně se ale zákonodárci dostali do slovní přestřelky. „Já vás žádám, měl jste napomenout toho, kdo na mě pokřikoval jako první. Řiďte řádně schůzi. Jeho jste nenapomenul a teď napomínáte mě, kdo se brání?“ kroutil hlavou Okamura.

Skopeček uváděl, že schůzi řádně řídí a napomene každého, kdo bude pokřikovat. „To jste neudělal nebo si sedíte na uších. Pouze jsem se bránil sprostým výkřikům,“ snažil se hájit šéf SPD.

„Já jsem žádné sprosté výkřiky neslyšel. Možná máte slyšiny,“ zaútočil Skopeček. „Žádné slyšení nemám. A nebuďte na mě ještě drzej, laskavě. To už přeháníte,“ hádal se s ním Okamura.

„Přeháníte to vy, vraťte se k tématu, přestaňte pokřikovat na ostatní poslance,“ vyzval ho ještě místopředseda Sněmovny. Podle Okamury na něj pokřikoval mužský hlas z vládních lavic. „Ať nepokřikují oni na mě. Neškolte mě tady, poslanec má mluvit na mikrofon a vy řiďte Sněmovnu v souladu s jednacím řádem,“ dodal ještě směrem ke Skopečkovi.

V půl čtvrté odpoledne mluvil Okamura už téměř dvě hodiny a řekl, že ještě zdaleka nekončí.

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi Sněmovny řeší omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Podle opozice je ale vládní novela protiústavní, a to kvůli projednávání ve stavu legislativní nouze nebo kvůli retroaktivitě. Zástupci ANO a SPD avizovali „obstrukční peklo“, které by mělo trvat minimálně do pátku 3. března.

Fiala: Pavel jmenuje Hladíka ministrem hned po inauguraci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám