Hlavní obsah

Fiala: Pavel jmenuje Hladíka ministrem hned po inauguraci

Aktualizováno

Zvolený prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí bezprostředně po inauguraci, tedy v pátek 10. března. V úterý po jednání s Pavlem to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ještě ten den prý uvede nového ministra do funkce.

Živě: Tisková konference Petra Pavla s Petrem FialouVideo: ČTK

 
Článek

„Ke jmenování ministra pro životní prostředí Petra Hladíka dojde bezprostředně po inauguraci prezidenta, tedy v pátek 10. března. Ještě ten den budu moct uvést ministra do funkce,“ oznámil po jednání s Pavlem Fiala.

Premiér zopakoval, že na jmenování Hladíka trvá. Do funkce ho navrhl už na konci loňského roku, dosluhující prezident Miloš Zeman jej ale odmítl jmenovat. Za jeden z hlavních důvodů Zeman považoval to, že Hladíkovi policie prohledala kancelář a zabavila počítač.

Řízením resortu byl pověřen vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten ale pak Zemana obešel a Hladíka jmenoval svým náměstkem, kterému dal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka převést.

Kandidát na ministra Hladík: Na privatizaci brněnských bytů jsem se neobohatil

Domácí

Fiala si nechá EU, Pavel NATO

Fiala po schůzce s Pavlem také oznámil, že se domluvili na koordinaci zahraniční politiky. Premiér bude nadále zastupovat Českou republiku v evropských orgánech, prezident na summitech NATO.

„Chceme dodržovat tradici. Je důležité, abychom zahraniční politiku koordinovali po všech stránkách,“ zdůraznil předseda vlády.

S Pavlem se prý budou pravidelně scházet jednou za měsíc. Zástupce prezidentské kanceláře navíc bude chodit na jednání vlády.

Politici se podle Fialy bavili i o omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, kvůli které se v úterý mimořádně sešla Sněmovna. Opozice kvůli ní vyhrožuje „obstrukčním peklem“, které může trvat minimálně do pátku 3. března.

Tato vládní novela by po schválení patřila k prvním, které by Pavel mohl podepsat nebo vetovat. Pavel se k valorizaci ale v pondělí vyjádřil slovy, že jako občan má o návrhu a způsobu jeho prosazení pochybnosti. Své stanovisko, zda ji podepíše, prý řekne až po inauguraci, která je plánovaná na čtvrtek 9. března. Fiala to dle svých slov respektuje.

Pavel k valorizaci důchodů: Jako občan mám pochybnosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám