Hlavní obsah
Online

Ve Sněmovně to jiskří. Měl byste si nařezat, vpálila Schillerová Jurečkovi

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v poledne začala projednávat v úvodním kole vládní návrh na zpomalení valorizace penzí a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Opozice s celkovou podobou předlohy nesouhlasí, lze tedy očekávat dlouhé jednání a obstrukce. Novinky průběh mimořádné schůze ve čtvrtek sledovaly živě i v on-line přenosu.

Živě: Jednání sněmovna 8.6.2023Video: psp.cz

 
Článek

Novelu vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila ke konci května a celý legislativní proces chce stihnout do konce roku, aby se změna týkala již i pravidelné lednové valorizace penzí. Kabinet k úpravě přistoupil ve snaze snížit tempo zadlužování a nastavit udržitelný důchodový systém.

U řádné lednové valorizace by se do budoucna měla vedle inflace započíst jen třetina místo poloviny růstu reálné mzdy. To se však skutečně projeví nejdřív až přespříští rok, protože reálná mzda letos stejně jako loni kvůli vysoké inflaci neporoste.

V případě vysokého růstu spotřebitelských cen se důchody už nebudou mimořádně valorizovat, ale senioři dostanou od státu dočasný příspěvek. Ten se bude dávat automaticky k penzi stejně jako nyní při vyšší než pětiprocentní inflaci za sledované období. Nebude to však už trvalá součást důchodu, a tudíž se tento příspěvek nebude ani zohledňovat při standardní lednové valorizaci.

Vážení čtenáři, čtvrteční on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k  omezení mimořádné červnové valorizace důchodů končí. O vývoji v dolní komoře Parlamentu vás budeme informovat od brzkého rána v pátek.

Pastuchová vyčetla koalici prázdný sál

Poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Pastuchová vyčetla vládní koalici prázdný jednací sál. „Sedí tu deset poslanců z koalice a tři ministři. To asi k tomu, jak je schůze strašně důležitá,“ prohlásila.

Juchelka: Senioři nejsou účetní položkou

Po přednostních právech na plénu vystoupil první řádně přihlášený poslanec Aleš Juchelka (ANO).

„Trápí nás rekordní schodky, nedostatek léků či drahé potraviny. To je výsledek této vlády. Dopadá to psychicky na seniory, kteří jsou jedni z nejohroženějších. Senioři ale nejsou jenom účetní položkou,“ řekl od sněmovního pultíku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Aleš Juchelka

Návrh na zamítnutí

Navrhované změny v penzích včetně zpomalení valorizace budou čelit návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí už v prvním čtení.

„Dávám návrh na zamítnutí zákona již v prvním čtení,“ oznámil šéf SPD Tomio Okamura na plénu.

Pekarová Adamová: Opozice blábolí, nemá návrhy

Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Twitteru uvedla, že opozice sedm hodin pouze „blábolila“ k programu schůze, protože nemá žádné návrhy, jak situaci s důchody řešit.

„Jde o destrukci, kterou je nutné řešit,“ míní.

Vedle toho se ale na sociálních sítích opoziční poslanci hnutí ANO v čele s šéfkou klubu Alenou Schillerovou pozastavují nad nepřítomností Pekarové Adamové na čtvrteční schůzi Sněmovny, kterou svolala.

„Tento váš tweet je názornou ukázkou, proč jste pro tolik lidí ztělesněním arogance. Dnes jste se sice do práce vůbec neobtěžovala, to vám ale nebrání mistrovat. Asi jste si nevšimla, ale vaše vláda se opět snaží obrat důchodce. Věřte mi, že za ně bojovat budeme vždy,“ reagovala na sociální sítí.

Okamura proti vládě: Užíváte si luxusu za státní peníze

Slova se chopil na plénu šéf SPD Tomio Okamura. Nejprve se do koalice pustil s tím, že chce letos již podruhé okrást „současné i budoucí“ důchodce.

„To není dobře. Tvrdíte sice, že nemáte peníze na důchody, peníze ale vláda nemá, protože je neschopná. Vy jste ty peníze prošustrovali. Vládní koalice by měla skončit,“ řekl.

CK Sněmovna? Rozpočet na cesty poslanců letos kvůli úsporám klesl na 24,5 milionu

Dále se do premiéra, ministrů i poslanců pustil kvůli zahraničním cestám, které často míří do vzdálených destinací. „Užíváte si za státní peníze luxusu plnými doušky, místo toho abyste něco udělali pro občany,“ tepal.

A do vládních poslanců se pustil i kvůli tomu, že si „letos zvedli platy“.

Schillerová: Měl byste si nařezat

K pultíku následně přispěchala s reakcí šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Pane ministře, teď byste si měl prostě nařezat. Promiňte. Citoval jste rok 2019. Vy jste to promrhali v době privatizace. A bylo to těsně předtím, než propukla pandemie. Byli jsme v takovém masakru, že jsme rozhodně na důchodovou reformu ani nepomysleli,“ prohlásila.

A znovu zdůraznila, že novela, kterou vláda předkládá, není důchodovou reformou. V tom ji následně podpořili i další její kolegové z poslaneckého klubu ANO.

Jurečka připomněl Schillerové, že slibovala důchodovou reformu

Ministr práce a sociálních věcí po projevu exministryně financí reagoval na kritiky tím, že vytáhl její dřívější slova.

„Důchodová reforma je jednou z priorit naší vlády. Víme, že kolem roku 2030 bude již demografické složení takové, že pokud bychom do té doby s ničím nepřišli, problém s udržitelností našeho důchodového systému nebude hrozbou, ale tvrdou realitou,“ četl.

A zmínil, že i ona otvírala diskusi o pozdějším odchodu do důchodu, než je dnešních 65 let.

Schillerová: Není to reforma, jen změna parametrů

Na plénu vystoupila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ta zopakovala svá dřívější slova o tom, že se novela nedá považovat za důchodovou reformu. Podle ní se jedná jen o úpravu stávajících parametrů.

„Platí, že důchodci jsou jedinou skupinou, na které vláda šetří,“ tvrdí.

„Pokud by se jednalo o reformu, byl by předložen soubor opatření, která reflektují nové změny organizace života, nové podmínky doby a novou demografickou situaci. Zákon toto nesplňuje, je to tedy jenom změna aktuálně nastaveného systému,“ míní.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny ohledně důchodové reformy. Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová a Alena Schillerová si vyfotily selfie

Jurečka: Důchody porostou i v budoucnosti

Novelu na plénu představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Návrh znamená, že důchody v budoucnu porostou. I do budoucna tedy bude platit, že 1. ledna dojde k řádné valorizaci, která bude pokrývat inflační nárůst. Zároveň ale upravujeme parametr, kdy budeme valorizovat důchody o jednu třetinu reálných mezd,“ uvedl.

Doplnil následně, že se tím upravují i parametry mimořádné valorizace. „Dnes se při inflaci 5 procent spouští mechanismu valorizace, který důchody zvyšuje trvale. Znamená to, že se otevírají nůžky mezi nadprůměrnými a podprůměrnými důchody. To není fér,“ vysvětlil.

Mimořádná valorizace se tady nahradí mimořádným příspěvkem. „Ten bude po zbytek roku pokrývat důchodcům inflaci. Poté, 1. ledna, se zvýší důchody dle inflace,“ řekl ministr. Současně zdůraznil, že novela zpřísňuje i dřívější odchod do penze.

Poslanci schválili program schůze

Po více než sedmi hodinách poslanci schválili program mimořádné schůze. Nyní začnou projednávat samotný vládní návrh na pomalejší valorizace důchodů.

Válek se pustil do Babiše: Bizarní projev za hranou škodolibosti

Dlouhý projev Andreje Babiše (ANO) na Twitteru zkritizoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Pan Babiš ve svém obstrukčním vystoupení pozurážel, mnohdy vulgárně, všechny od evropských komisařů přes Václava Moravce až po Českou národní banku. V bizarním projevu za hranou populismu a škodolibosti pak zkritizoval naši vládu za to, jak šetří a zachraňuje rozvrácené veřejné finance,“ uvedl.

A doplnil: „Připomínal mi žháře, posmívajícího se hasičům za to, že hasí jím založený požár. Při poslechu těch slov jsem znovu a znovu děkoval voličům, že ho poslali do opozice.“

Jurečka: Musíme myslet na budoucnost

Šéf resortu práce dále hájil na plénu projednávanou novelu. „Všichni si přejeme, abychom dokázali podporovat a chránit důchodce v situaci, kdy roste inflace z objektivních příčin. Každý zodpovědný politik i rodič má ale na paměti to, že je důležité myslet kromě současnosti i na budoucnost,“ řekl.

A doplnil: „Opatření, která jako vláda děláme, znamenají, že chceme zajistit dobré životní podmínky nejen pro dnešní důchodce, ale i pro jejich děti a vnoučata.“

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny ohledně důchodové reformy. Premiér Petr Fiala a minsitr Marian Jurečka.

Jurečka připomněl Babišovi jeho slova o tom, že ve Sněmovně nebude blábolit

Slova se chopil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten na úvod svého proslovu reagoval na několikahodinový projev šéfa ANO Andreje Babiše.

„Na to, že Andrej Babiš dříve říkal, že nechce ve Sněmovně blábolit, že je to politik, který mluví stručně a věcně, tak dneska překonal i Tomia Okamuru, který mluvil jenom hodinu. Slyšeli jsme přitom samé nesourodé věci,“ pustil se do něj.

Právě Okamura se totiž v tomto volebním období „proslavil“ jako řečník, jenž při obstrukcích dokáže mluvit několik hodin bez přestávky.

Fiala: Bez reformy by nebyly peníze na vzdělání

Premiér na plénu obecně představil novelu, o které Sněmovna ve čtvrtek jedná. Řekl, že důchody představují zdaleka největší výdaj státního rozpočtu. „Pokud bychom se nepustili do reformy penzí, tak by každé další vládě nezbylo dostatek peněz například na vzdělání, obranu či nezbytná sociální opatření, jako jsou přídavky na děti,“ uvedl.

Doplnil, že vládě záleží na tom, aby se Česko dostalo opět do formy. „Jsme první vláda, která řeší dlouhodobé problémy. Není to jednoduché a není to populární. Jsme ale vláda, která má výsledky,“ tvrdí.

Svému předchůdci Andreji Babišovi (ANO) také od řečnického pultíku vyčetl, že jeho kabinet důchodovou reformu sliboval, ale nepředstavil ji.

Jurečka: Padesátníci do penze až o sedm měsíců později

Opozice mluvila skoro šest hodin

Téměř šest hodin opanovala opozice řečnický pult. Během nich se u mikrofonu vystřídali pouze čtyři řečníci – Alena Schillerová, Karel Havlíček, Andrej Babiš (všichni ANO) a Tomio Okamura (SPD). Poslední jmenovaný hovořil hodinu, Babiš pak celkem 3,5 hodiny. Až nyní hovoří premiér Petr Fiala (ODS).

Proslovy se zatím týkají pořadu schůze, o samotném zpomalení valorizace penzí a znevýhodnění předčasných důchodů se ještě ani mluvit nezačalo.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám