Hlavní obsah

Ustavující schůze Sněmovny skončila, Babišova vláda podá ve čtvrtek demisi

Aktualizováno

Poslanci ve středu jednali na ustavující schůzi Sněmovny. Hlavním bodem programu byla volba nového vedení dolní komory. Jednání začalo v 10 hodin a trvalo do 22:35. Předsedkyní byla ve večerních hodinách zvolena Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), následovala volba místopředsedů. Novinky jednání nabídly v on-line reportáži.

Záznam: Volba předsedy poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, tímto končíme také on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

22:36 - Dosluhující premiér Andrej Babiš sdělil, že ve čtvrtek ráno se sejde koaliční vláda ANO a ČSSD, aby podle ústavy podala demisi. Ústava stanoví, že vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.

22:35 - Ustavující schůze Poslanecké sněmovny končí. Druhá schůze se uskuteční 23. listopadu od 14. hodin.

22:30 - Poslaneckého mandátu se vzdal hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO), chce se věnovat regionu. Nahradit ho má Margita Balaštíková (ANO).

Hejtman Holiš se na ustavující schůzi vzdal mandátu

Domácí

22:29 - Sněmovna bude mít i v tomto volebním období 18 výborů, stejně jako dřív. Budou mít od 16 do 25 členů. Dohodli se na tom předsedové klubů.

22:02 - Pátou místopředsedkyní byla 102 hlasy zvolena Olga Richterová (Piráti). Druhým kolem neprošli Tomio Okamura (SPD) ani Radek Vondráček (ANO).

Sněmovna si zvolila pět místopředsedů, Vondráček ani Okamura neuspěli

Domácí

21:38 - Podle kuloárních informací má post prvního místopředsedy připadnout druhé koalici PirSTAN, a to konkrétně Věře Kovářové.

21:15 - Poslanci volí místopředsedy Sněmovny v druhém kole. Výsledky oznámí v 22:00.

21:11 - Poslanci v tajné volbě zvolili za místopředsedy - nominantku ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou s 142 ze 195 vydaných hlasovacích lístků, Jana Skopečka (ODS) s 102 hlasy, dále také Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Věru Kovářovou (STAN), jenž získali po sto hlasech.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Pozornost vzbudilo, že nebyla zvolena kandidátka koaličních Pirátů Olga Richterová (Piráti), jenž získala 95 hlasů. Z toho důvodu podobně jako další kandidát ANO, kritizovaný exšéf Sněmovny Radek Vondráček s 92 hlasy, a předseda SPD Tomio Okamura s 80 hlasy, postoupila do druhého kola.

21:06 - Kolovratník (ANO) požádal o dalších 5 minut pro volební komisi, jenž sčítá hlasy z tajné volby místopředsedů.

20:22 - Poslanci přistoupili k volbě místopředsedů Sněmovny. Jednání bylo přerušeno do vyhlášení výsledků prvního kola, jenž se uskuteční v 21:05.

20:10 - Nový poslanec TOP 09 Ondřej Kolář reagoval na předchozí vystoupení Jaroslava Foldyny (SPD), jenž se podobně jako zbytek poslanců SPD rozčiloval nad argumenty pětibloku, proč nemá mít SPD zastoupení ve vedení Sněmovny. ,,Projížďky s Nočními vlky,” připomněl mu na Twitteru jeho účast na jízdách kontroverzního ruského motorkářského klubu.

20:07 - ,,To mně nepřijde jako poměrný systém ani z vlaku,“ reagoval Patrik Nacher (ANO) na návrh, aby se hnutí vzdalo kvůli úsporám jednoho postu místopředsedy.

20:04 - Staronový poslanec TOP 09 Michal Kučera vyzval hnutí ANO, aby se navzdory poměrnému zastoupení vzdalo jednoho ze dvou místopředsednických postů. ,,Vyzýváte k úsporám, jděte příkladem,“ pronesl na plénu.

19:45 - Kandidaturu Okamury podpořil také poslanec jeho hnutí Jan Hrnčíř. „Hnutí SPD volilo přes půl milionu voličů. Zastoupení (ve vedení Sněmovny) si zasloužíme,” argumentoval.

19:26 – Šéf klubu SPD Radim Fiala oznámil, že jeho členové nominují na post místopředsedy Tomio Okamuru. „SPD není v ničem extrémistická,“ ohradil se proti dřívějším výtkám Adamové, která tak zdůvodňovala, proč hnutí nemá mít ve vedení Sněmovny zástupce.

19:22 – Poslanci ustanovili počet místopředsedů na šest z původních pěti.

19:18 – Nová předsedající Pekarová Adamová otevřela rozpravu o volbě místopředsedů dolní komory.

19:15 - Poslanci zvolili Pekarovou Adamovou novou šéfkou Sněmovny. V tajné volbě dostala 102 poslaneckých hlasů ze 122 odevzdaných. Hlasovací lístek neodevzdalo 72 poslanců.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Domácí

18:16 - Poslanci hlasují v tajné volbě o budoucím šéfce Sněmovny. Jedinou kandidátkou je šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Opět se sejdou v 19:15.

17:30 - Jednání Sněmovny bylo přerušeno do 18:15.

17:29 - Schillerová požádala o pauzu na jednání klubu ANO v délce 45 minut.

17:28 - Poslanci odmítli kandidaturu Havlíčka do vedení Sněmovny z důvodu neslučitelnosti funkcí dle článku 32 Ústavy.

Ruku pro návrh zvedlo 104 z 196 přítomných z řad ODS, Pirátů, lidovců, STAN a TOP 09. Proti hlasovali vedle zástupců ANO také poslanci SPD.

17:26 - Schillerová načetla usnesení, o kterém budou poslanci následně hlasovat. Stojí v něm, že dolní komora souhlasí s tím, že je Karel Havlíček volitelný do orgánů Sněmovny, a to navzdory postoji legislativců.

Jedná se současně o protinávrh šéfa poslanců ODS Stanjury.

17:16 - Po několik hodinách vystoupila i sama Pekarová Adamová, uvedla, že chtěla reagovat na předchozí zpochybňování jejích zkušeností. ,,Osud mě postupně na jednotlivá patra politiky vál. (..) Odpovědnosti jsem se nikdy nebála,“ řekla s odkazem na svou cestu z komunální politiky až k osmiletému působení v opoziční poslanecké lavici.

,,Jako předsedkyně Sněmovny nebudu jenom zástupkyní svého klubu,“ slibovala Adamová. ,,Když byste se ptali na mé jazykové schopnosti, tak anglicky se bez problému domluvím,” dodala.

,,Zpívat umím, zpívala jsem v několika sborech, ale na kytaru bohužel ještě nehraji,” uzavřela Adamová v narážce na exšéfa dolní komory Vondráčka, jenž byl dříve vyfocen na předsednickém pultu, na kterém zahrál také na kytaru.

16:53 - Černochová upřesnila, že její slova mířila přímo na poslankyni Lenku Dražilovou a Janu Pastuchovou, nikoli všechny členky klubu ANO. Dvojice podle ní zpochybnila kompetence ženy, která vede sněmovní stranu. „Až budete předsedkyní hnutí ANO, tak vám zatleskám,“ doplnila u řečnického pultíku.

16:26 - Slova Černochové se dotkla Pastuchové z ANO. „To, co jste tu řekla o ženách z hnutí ANO, je pro mě nepřijatelné. Že nesaháme paní Pekarové Adamové po kolena, mě hluboce uráží,“ rozčilovala se.

Pekarová: Pnutí u Pirátů zasahuje do jednání o vládě

Domácí

16:19 - Poslankyně Jana Černochová se obula do poslankyň ANO, které se kriticky vyjadřovaly na adresu Pekarové Adamové. ,,Na rozdíl od vás, dámy, je předsedkyní strany, která byla součástí bloku, který vyhrál volby. Je to pro vás málo? Pro nás ne. Proto naše dvě koalice tuto ženu, které vy nesaháte ani po kotníky, nominují,“ pronesla na plénu.

16:12 - Poslanec ANO Patrik Nacher se ohradil proti tomu, že by hnutí středeční volbu nového vedení Sněmovny zdržovalo. „Nezaznamenal jsem jediný projev, který by to zbytečně natahoval,“ uvedl.

Odkazoval na slova Pavla Žáčka (ODS), jenž po sérii projevů členů ANO uvedl, že nepřišel proto, aby poslouchal hlouposti.

15:55 - „Nesmířím se s tím, aby Sněmovnu reprezentovala,“ řekl na adresu šéfky TOP 09 Adamové zase poslanec ANO Martin Kolovratník.

15:24 - Aleš Juchelka (ANO) zase vyčetl druhé kandidátce, Pekarové Adamové, že není během projednávání návrhu na volbu předsedy v sále přítomna. „Nezajímá ji to,“ řekl poslanec.

Nelíbilo se mu také, že nakonec „couvla“ a neucházela se o ministerstvo práce a sociálních věcí, ač to před volbami avizovala.

15:19 - „Jedna z vlastností, které si na něm cením je, že intuitivně lidi spojuje, nikoli rozděluje,“ pěl na Havlíčka chválu Stanislav Berkovec (ANO).

15:17 - „Hovoří anglicky, španělsky, rusky...,“ pokračoval výčtem Havlíčkových jazykových schopností poslanec ANO Karel Rais.

15:13 - Poslanci ANO pokračují ve chvále kandidáta na šéfa Sněmovny Havlíčka. Do rozpravy je přihlášeno minimálně dalších devět členů klubu tohoto hnutí.

„Nemám pocit, že bychom to brzdili. Všichni jsme hlasovali o tom, že budeme jednat i po 21. hodině,“ hájil situaci ve Sněmovně pro Novinky Babiš.

ANO opět chystá omezení délky proslovů ve Sněmovně

Domácí

V minulosti to byl ale přitom právě on, kdo kritizoval tehdejší opozici za několikahodinové výstupy, a Sněmovnu nazýval žvanírnou. „Proč by nemohli mluvit? Nemluví dlouho a mluví k věci. Jsme opozice a obhajujeme našeho kandidáta. Obstrukce to nejsou,“ tvrdí nyní.

15:00 - Předsedající schůze Vondráček si vzal po dvou hodinách jednání pauzu deset minut z „biologických důvodů“, neboť nemůže být podle pravidel ustavující schůze zastoupen.

14:57 - Také podle Jany Pastuchové (ANO) je Havlíček nejlepší volbou. „Netěší mě, že chce, aby byl tento náš skvělý nominant z možnosti volby dopředu vyřazen,“ posteskla si.

14:32 - Sněmovna prodloužila středeční jednání i na čas po půlnoci.

14:29 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podal procedurální návrh, aby poslanci ve středu jednali po 21. hodině a případně i po půlnoci.

14:20 - „Když se podíváme do minulosti, tak jednu drobnou výjimku v roce 2013, byl předseda Sněmovny zástupce největšího klubu,“ navázal Patrik Nacher z ANO. Narážel tak na povolební matematiku, ze které jasně vychází, že nejpočetnějším je právě klub ANO o 72 členech, následovaný ODS se 34 poslanci.

13:57 - „Nemám potřebu tady pět ódy na Markétu Pekarovou Adamovou. Všichni ji dobře známe. Je to úctyhodná politička,“ rýpl si šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob do záplavy pochval, které zástupci ANO snesli na Havlíčkovu hlavu.

13:55 - Na Jurečkova slova navazovala Jana Pastuchová z ANO. „Mnoho poslanců ji vůbec nezná,“ podotkla na adresu Adamové.

13:50 – Další vystoupil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Poslancům ANO připomněl, že blokovali v uplynulém volební období i některé nominace dosavadní opozice, které jí podle poměrného zastoupení náležely.

„Uvědomte si věci jako dva roky neobsazená pozice předsedy školského výboru,“ podotkl v reakci.

13:42 – Také dosavadní ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) vyzdvihovala Havlíčka jako nejvhodnějšího kandidáta. „Manažerské schopnosti prokázal, když souhlasil i s řízením ministerstva dopravy,“ odkazovala na to, že si v průběhu volebního období vzal k resortu průmyslu a obchodu ještě jeden.

Foto: Petr Horník, Právo

Ustavující schůze Sněmovny. Na snímku Hayato Okamura (KDU-ČSL) a Tomio Okamura (SPD).

13:36 – Mezi dalšími podporovateli Havlíčka vystoupil končící ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). „Je potřeba tuto funkci svěřit někomu s dostatečným charakterem a klidnou povahou,“ pronesl.

Havlíček nesmí být ministrem, aby mohl kandidovat na šéfa Sněmovny, míní právníci

Domácí

13:30 – Kandidaturu Havlíčka naopak podpořila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Jsem přesvědčena, že je nejlepším kandidátem,“ prohlásila na plénu.

Trvá navíc na to, že nominace není v rozporu s legislativou, a přednesla další právní posudky, které její tvrzení potvrzují.

13:27 – Stanovisko mandátového a imunitního výboru na kandidaturu Havlíčka do čela Sněmovny sdílel na Twitteru také poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Nejde to,“ má jasno.

13:24 – Slovo má stále Havlíček. „Jestli jsem zkušený politický harcovník? Nejsem,“ pokračoval v rozpravě o kandidátech do čela Sněmovny. Podotkl, že má však četné zkušenosti z průmyslu.

13:19 – U řečnického pultíku jako první vystoupil kandidát na šéfa Sněmovny a ministr ANO Havlíček. Právní náležitosti jeho kandidatury odmítl komentovat, vyjádřil se pouze k důvodům, proč nominaci klubu hnutí přijal. „Protože jsem nominován 72 poslanci, což je více než třetina zástupců Sněmovny,“ uvedl s tím, že jejich voliči také očekávají, že budou odpovídajícím způsobem zastoupeni.

„Můžete se nám vysmát a argumentovat tím, že jste nám nabídli předsedy výborů a posty místopředsedů Sněmovny,“ připustil Havlíček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 10. listopadu.

13:16 – Začala rozprava k návrhům na volbu předsedy Sněmovny.

13:13 - Slovo si vzal šéf volební komise Kolovratník. Oznámil, že by Havlíček kvůli trvajícímu mandátu ministra neměl do čela Sněmovny kandidovat.

,,Předpokladem pro to, aby poslanec – člen vlády – mohl být volen do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, je nutnost předchozího zániku členství ve vládě,“ citoval legislativní odbor.

Kolovratník doplnil, že komise proto doporučila, aby o jeho kandidatuře rozhodlo plénum Sněmovny.

13:09 - Poslanci začali debatovat o návrzích na volbu předsedy Sněmovny. Ve hře je šéfka TOP 09 Pekarová Adamová a končící vicepremiér Havlíček.

13:08 - Sněmovna vzala na vědomí informaci mandátového a imunitního výboru o ověření platnosti zvolení všech 200 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ustavující schůze Sněmovny. Na snímku předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová.

13:02 - Válková (ANO) byla dolní komorou stvrzena na postu šéfky mandátového a imunitního výboru. Pro hlasovalo všech 181 přítomných poslanců.

13:00 - Sněmovna se po přestávce vrátila k jednání.

11:52 - Poslanci začnou opět jednat po obědové pauze ve 13 hodin.

11:49 - Do čela mandátového a imunitního výboru byla jednomyslně zvolena poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

11:20 - V pauze jedná také volební komise. Nový poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil na Twitteru uvedl, že se zabývá tím, zda může Havlíček ve středeční volbě usilovat o post šéfa dolní komory. Ústava to podle něj neumožňuje.

10:09 - Poslanci přerušili jednání kvůli souběžné schůzi mandátového a imunitního výboru. Přestávku současně spojili s pauzou na oběd. Sejdou se proto znovu až ve 13 hodin.

Pekarová Adamová: Ani Havlíček, ani Vondráček, ani Okamura

Domácí

10:08 - Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který do zvolení nového vedení řídí ustavující schůzi, svolal jednání mandátového a imunitního výboru.

10:06 - Sněmovna ustavila mandátový a imunitní výbor, jehož členem je například Marek Benda (ODS).

10:03 - Slovo si vzal šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) a přítomným poslancům představil nominanty do mandátového a imunitního výboru.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Do čela dolní komory by se měla postavit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je jedinou nominantkou „pětikoalice“ – a měla by tak mít jistou většinu potřebných hlasů –, která má ve Sněmovně 108 z 200 hlasů.

Pochyby současně vzbudila nominace jejího protikandidáta, končícího ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO), jelikož podle právníků nemůže kandidovat ve chvíli, kdy stále stojí v čele resortů.

ODS chce na místopředsedu dolní komory Skopečka

Domácí

Pokud jde o místopředsednické posty, zatímco v uplynulém volebním období jich bylo pět, nyní jich má být šest. Budoucí vládní koalice by měla mít za místopředsedy Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgu Richterovou (Piráti).

Ze stran mířících do opozice by měla projít také nominantka ANO Jana Mračková Vildumetzová. U nominace Radka Vondráčka se dají čekat diskuse, podobně jako u (ne)zastoupení hnutí SPD, jehož zástupce ve sněmovním vedení odmítá Spolu a PirSTAN.

Bratři Okamurové se jen pozdravili, dál spolu nemluví

Domácí

Poslanci musí nejdřív ustavit mandátový a imunitní výbor a potvrdit jeho předsedu. Už v pondělí rozhodli, že výbor bude mít 16 členů a vést by ho mohla poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám