Hlavní obsah
Online

„Máme toho dost.“ Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praha ve čtvrtek zažila další protest zemědělců. Do metropole časně ráno přijely stovky kusů techniky. Protest měl být původně klidnější, mělo se jednat o pouhý průjezd ulicemi. Zemědělci však před Úřadem vlády neplánovaně vysypali hnůj. Policie jim vyhlásila nulovou toleranci a kontrolovala protestující řidiče za všechny přestupky. Novinky dění nabízely v on-line reportáži.

Živě: Protest zemědělcůVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Protestující zemědělci měli pět požadavků. Chtějí podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Načíst nové příspěvky

Přiletěl Pýcha z Měsíce? táže se ministr

„Pan (Martin) Pýcha buď na jednání nebyl, nebo přiletěl z Měsíce,“ odmítl ministr zemědělství Marek Výborný argumentaci šéfa Zemědělského svazu Martina Pýchy, který tvrdí, že se zemědělcům nepodařilo nic dojednat.

Podle ministra u nás není ani problém v obilí z Ukrajiny, ale v produkci z Ruska, která se podle něj v Evropě hojně vyskytuje. V ČR jsou podle něho ukrajinského obilí jednotky procent, uvedl ve vysílání České televize.

Dopravní kolaps na Letné

Dopravní kolaps na LetnéVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Výborný: Snažil jsem se dojednat maximum možného

„Jsme si nelehké situace vědomi,“ tvrdí ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci zopakoval kroky, které vláda na podporu zemědělců dělá a hodlá udělat. „Jsou pouze dvě věci, které jsem nebyl schopen dojednat,“ uvedl s poukazem na požadavek změny daně z nemovitostí a nedanění dotací.

Ministr kritizoval i blokování dopravy. „To je porušení příslibu, který byl dán,“ dodal a zopakoval, že nebude jednat pod tlakem. „Snažil jsem se dojednat maximum možného,“ řekl s tím, že pro zemědělce žádné nové informace ani nabídky nemá.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Průjezd traktorů po silnici nad Malostranským náměstím. Kolona se soustavně táhla až k Letné

Účast předčila očekávání, může za to frustrace

Frustrace zemědělců je obrovská, hnůj vysypaný před Strakovou akademií je spontánní akce, tvrdí organizátor protestu a šéf Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle něj by mohlo dorazit až 900 strojů.

Obrovská frustrace, hnůj před Strakovkou je spontánní akce, tvrdí organizátor protestu

Martin Pýcha, zástupce organizátorů protestu zemědělcůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Výborný: Očekával jsem poctivý přístup

„Právo kohokoliv na protest respektuji a jsem připravený vyrazit férově diskutovat mezi zemědělce. Poctivý přístup očekávám i od pořadatelů, kteří slíbili nezablokovat dopravu v Praze včetně MHD. Hnůj vysypaný na tramvajové koleje za takový přístup zrovna nepovažuji,“ konstatoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v reakci na počínání zemědělců.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Průjezd traktorů u Chotkových sadů

Kolony se daly do pohybu

Kolony zemědělské techniky kroužící kolem nábřeží a Úřadu vlády a po Letné se pomalu daly do pohybu. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala zatím dorazila zhruba polovina strojů ze 600 až 700, které organizátoři očekávají.

Foto: novinky.cz

Traktory před Úřadem vlády

Zemědělci opět vyrazili do Prahy přes magistrálu

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Traktory přijíždějí do Prahy po magistrále

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Zemědělci v traktorech přijížděli k Nuselskému mostu po 7. hodině

Řidiče, který vysypal hnůj, zadržela policie

„Řidiče, který vysypal hnůj na silnici, zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby. Je podezřelý z několika přestupků,“ uvedla policie.

Zemědělci vysypali hnůj před Úřad vlády Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Zemědělci se vzepřeli policii

Zemědělci se vzepřeli policii a vylezli z traktorů. Vadí jim, že policie zajistila jednoho z řidičů, který sypal hnůj na silnici.

Kolona na nábřeží Edvarda Beneše stále stojí.

Zemědělci vysypali hnůj před Úřad vládyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie vyhlásila zemědělcům nulovou toleranci

Zemědělci se nedrželi dohodnutého postupu. Policie jim proto oznámila, že vyhlašuje nulovou toleranci vůči protestujícím.

Před Úřadem vlády začali policisté hned řešit případ traktoristy, který za jízdy držel v ruce mobilní telefon.

Tramvaj číslo 15 odkloněna

Kvůli stávkujícím zemědělcům musejí cestující počítat s tím, že tramvajová linka 15 v úseku Čechův most – Malostranská jezdí jinak. Omezení platí pro oba směry do odvolání. Informoval o tom na webu pražský dopravní podnik.

Linka 15 je obousměrně vedena po trase Čechův most – Právnická fakulta – Malostranská a dále po své pravidelné trase. Zastávka Malostranská je provizorně zřízena v ulici Letenská.

Zemědělci hnojem zasypali i koleje

Protestující zemědělci vysypali před Úřadem vlády hnůj. Zasypali i tramvajové koleje a tím zkomplikovali provoz MHD, uvedla policie.

„Situace komplikuje i individuální dopravu. Věc řeší policisté a vyzýváme motoristy, aby se oblasti vyhnuli,“ napsala policie na svém účtu na síti X.

Přehlídka strojů na Letenské pláni

Stroje se od časného rána shromažďovaly i na Letenské pláni.

Přehlídka traktorů na Letenské plániVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ucpané nábřeží Edvarda Beneše

Kolona zemědělské techniky stojí na nábřeží Edvarda Beneše. Zemědělci před Úřadem vlády vysypali hnůj. Na místě na protesty dohlížejí složky policie včetně těžkooděnců.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kolona protestujících zemědělců na pražském nábřeží Edvarda Beneše (7. 3. 2024)

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zemědělci vysypali hnůj před Úřad vlády

Zemědělci se sjíždí do Prahy

Na několika místech na pomezí Prahy a Středočeského kraje se časně ráno začali sjíždět z různých směrů protestující zemědělci s traktory a auty. Ze shromaždišť ve Vestci, Jesenici, Letňanech, Nové Vsi u Českého Brodu, Kněževsi a v Hostivici po šesté hodině vyráží do hlavního města.

PŘEHLEDNĚ: Čtvrteční protest zemědělců v Praze

Foto: ČTK

Protestní jízda zemědělců (7. 3. 2024)

Načítám

Reklama

Výběr článků

Načítám