Hlavní obsah
Online

„Máme toho dost.“ Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praha ve čtvrtek zažila další protest zemědělců. Do metropole časně ráno přijely stovky kusů techniky. Protest měl být původně klidnější, mělo se jednat o pouhý průjezd ulicemi. Zemědělci však před Úřadem vlády neplánovaně vysypali hnůj. Policie jim vyhlásila nulovou toleranci a kontrolovala protestující řidiče za všechny přestupky. Novinky dění nabízely v on-line reportáži.

Živě: Protest zemědělcůVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Akci svolali zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu, podpořili ji ale také zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Protestující zemědělci měli pět požadavků. Chtějí podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Protest skončil

Zemědělci ukončili protest. Z vyjádření, která zazněla během demonstrace, není jasné, zda se v blízké době nebude v nějaké formě opakovat. Zemědělci trvají na splnění svých požadavků. Vláda naopak ustupovat nehodlá.

Děkujeme za pozornost.

Potyčky na závěr protestu

Konec protestu doprovodila drobná šarvátka s policisty. Jeden z účastníků, který byl údajně pod vlivem alkoholu, prorazil zábranu před Úřadem vlády. Policie ho následně zneškodnila a odvedla.

O vstup do úřadu se snažila i skupina dalších pěti účastníků, tyto policisté uklidnili verbálně.

Zásah těžkooděnců na protestu zemědělcůVideo: ČTK, Novinky

Někteří protestující provokují policisty

Někteří zemědělci zůstali i po konci akce před Úřadem vlády. Dostali se do menších potyček s policisty, kteří hlídali zábrany úřadu. „Takhle nás tu chráníte? Raději jděte hlídat hnůj,“ vyčítali protestující policistům.

Organizátoři akce se ale v megafonu snažili situaci uklidnit. „Prosím, abyste se rozešli. Nejsme tady od toho, abychom někoho napadali. Ukázali jsme jednotu zemědělců. Já vás žádám, běžte domů,“ znělo z megafonu.

Demonstrace pomalu končí

Čtvrteční demonstrace zemědělců pomalu končí. „Doufám, že budeme schopni usednout k jednomu stolu a domluvit se,“ zakončoval projevy moderátor protestu. „Děkujeme všem občanům Prahy, kteří nás museli strpět, ale vyplatí se demonstrovat v Praze,“ dodal ještě.

Pak zemědělci dostali instrukce, kudy vyjet z parkoviště. „Nikam nejedem,“ znělo z davu. „Vylezte ven,“ vykřikovali další směrem ke Strakově akademii na členy vlády. Někteří se pak začali rozcházet, další si stoupli před zábrany před Úřadem vlády a mávali českými vlajkami. Policisté je usměrňovali.

Podpořte nás, vyzývají zemědělci občany

„Chtěl bych vyzvat občany ČR, aby nás podpořili. Nás zemědělce, kteří živí tento národ,“ vyzval na pódiu další z řečníků.

„Musí se tu změnit úplně všechno, nesmíme zůstat u slibů,“ apeloval další z protestujících. Ten zároveň vyzval zemědělce, ať se příště v Praze sejdou ještě v „mnohem hojnějším“ počtu.

Dalším krokem je občanská neposlušnost, varují zemědělci

„Jsem naštvaný zemědělec, ale konečně jsem šťastný člověk, který vidí naději. Protože se nám podařilo sjednotit. Podařilo se nám sem dostat podnikatele i mladý agrárníky,“ řekl na pódiu před Úřadem vlády, které je udělané z vozu traktoru, jeden z řečníků.

Ten zároveň upozornil, že se zemědělci sjednotí ještě více. „Ale už nemáme mnoho kroků. Dalším krokem je občanská neposlušnost podle zákonů a Ústavy této země,“ varoval.

Ministr mezi demonstranty

Před demonstranty vystoupil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který musel čelit pískotu a směsici vulgarit. Demonstrantům zopakoval, co se mu podařilo prosadit a zajistit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zemědělství Marek Výborný vystoupil před demonstranty.

Ministrova slova opakovaně přerušovaly projevy nevole části přítomných, kteří demonstrovali svou frustraci i omezenou schopnost komunikace.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády.

Dotace jsou naše prokletí, tvrdí organizátor

Další z organizátorů, prezident Zemědělského svazu Martin Pýcha zopakoval, že nebyly splněny sliby, které zemědělci dostali. Pýcha tvrdí, že kvůli dovozům obilí z Ukrajiny i Ruska je cena na trzích na minimu. „My platíme válku na Ukrajině,“ uvedl.

„My nechceme dotace. Dotace jsou naše prokletí,“ tvrdí Pýcha s tím, že dotace dávají úředníkům a politikům možnost o zemědělcích rozhodovat. Podle něho zemědělcům stačí dostat slušně zaplaceno.

„My teprve začneme vytvářet tlak, nemáme kam ustupovat,“ dodal Pýcha.

Fiala: Vydírání ustupovat nebudeme

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) tlaku zemědělců ustupovat nebude. Jejich dnešní protest v Praze premiér označil za vydírání. Se zemědělci je vláda připravena jednat, ale u jednacího stolu.

„Nemíním, a říkám to znovu za sebe i za vládu, ustupovat tlaku, vydírání, blokování ulic, omezování života lidí, jak to dnes vidíme v Praze,“ řekl premiér. Pod tlakem a na základě omezování života lidí vláda podle něj jednat nemůže.

Máme toho dost, skandovali zemědělci

Organizátoři začali z přistaveného vleku promlouvat k účastníkům. Zazněla i česká státní hymna.

Prezident agrární komory Jan Doležal poděkoval účastníkům a zopakoval požadavky, s nimiž šli zemědělci do protestu. „Máme toho dost,“ snažil se rozproudit skandování davu.

Pětice požadavků je podle něj minimem toho, co zemědělci potřebují. Zemědělci prý nemají férové podmínky na trhu.

Demonstrace před Úřadem vlády

Na demonstraci před Strakovou akademií se shromáždilo odhadem několik stovek lidí. Protest zatím není nijak organizován, účastníci pokřikují na přítomné policisty, případně pískají. Jestliže při nedávném protestu si část zemědělců stěžovala, že jim byla akce uzmuta a byla zneužita antisystémovými silami, nynější demonstrace zatím vypadá velmi podobně.

Mezi demonstranty se vydal i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, Novinky

Demonstrace zemědělců na Úřadě vlády

Konec kroužení, zemědělci budou demonstrovat

Zemědělci ukončují protestní průjezd Prahou. Před Úřadem vlády a na Letné zaparkovali svou techniku. Na místě před Strakovou akademií už jsou stovky účastníků chystané demonstrace.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Zemědělci se chystají demonstrovat.

Před demonstrací ohrazují policisté kupu hnoje

V poledne začne před Úřadem vlády plánovaná demonstrace, která má trvat hodinu a půl. Policie s ostrahou ohradila kupu hnoje, kterou před úřad dopravili zemědělci brzy ráno.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Před chystanou demonstrací před Úřadem vlády kupu hnoje ohrazují policisté

Vláda si s náma vytřela p*del

Pokud se nic nezmění, za dva roky zemědělství nebude, tvrdí jeden z protestujících zemědělců, podle něhož se během posledních dvou měsíců propadly ceny veškerých komodit tak, že zemědělci na jejich prodeji prodělávají až 25 procent.

„Pokud se v tomhle baráku (sídle vlády, pozn. red.) někdo nezamyslí a nezačne poslouchat zemědělce, tak na to doplatí celý národ,“ uvedl muž, podle něhož jsou v tuzemsku vyrobené potraviny základem státu.

„Dovozy dneska můžou být levnější, za pár let to bude tragédie pro celý stát,“ tvrdí s tím, že akce s vysypaným hnojem před Strakovou akademií se bude opakovat. „Příští týden to bude po celé republice, pokud se někdo nezvedne a nebude s námi normálně jednat,“ dodal.

S pěticí požadavků si podle něj vláda „vytřela p*del“.

Anketa na protestu zemědělcůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Přiletěl Pýcha z Měsíce? táže se ministr

„Pan (Martin) Pýcha buď na jednání nebyl, nebo přiletěl z Měsíce,“ odmítl ministr zemědělství Marek Výborný argumentaci šéfa Zemědělského svazu Martina Pýchy, který tvrdí, že se zemědělcům nepodařilo nic dojednat.

Podle ministra u nás není ani problém v obilí z Ukrajiny, ale v produkci z Ruska, která se podle něj v Evropě hojně vyskytuje. V ČR jsou podle něho ukrajinského obilí jednotky procent, uvedl ve vysílání České televize.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám