Hlavní obsah

Zemědělci opět přijedou s traktory do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci hodlají ve čtvrtek v Praze opět protestovat. Oznámil to prezident Zemědělského svazu Martin Pýcha. Podle něj přijedou do metropole stovky kusů zemědělské techniky. Nebude se jednat o blokádu, ale o pomalý průjezd.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Zemědělci přijeli v traktorech a další zemědělské technice demonstrovat před ministerstvo zemědělství.

Článek

Prezident agrární komory Jan Doležal uvedl, že akce bude zaměřena na vládní budovy. „Naším cílem je, že technika, která pojede do Prahy, bude ze středočeského kraje a okolních regionů,“ uvedl Pýcha. Na demonstraci se sjedou zemědělci z celé republiky.

„My jsme všechno, co nám bylo předloženo, pečlivě prodiskutovali a došli jsme jednomyslně k závěru, že není to v tuto chvíli adekvátní krizi, v níž se zemědělství nachází. Je potřeba, aby vláda v tuto chvíli reagovala s větší vážností,“ řekl Doležal.

„Vnímáme postup pana ministra nám vyjít částečně vstříc, ale nevnímáme ochotu ostatních koaličních stran řešit situaci v zemědělství. Myslím, že situaci neberou dostatečně vážně,“ dodal předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Zemědělci hrozí dalším protestem, Výborný je zklamal

Ekonomika

Ministr Výborný jejich postup odmítl. Prý s nimi v pondělí telefonoval a zopakoval jim své stanovisko. Chápe prý právo na demonstraci. „Ale chci odmítnout, že bych byl ochoten jednat pod tlakem protestů. Nehraji žádné hry, nemám eso v rukávě, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou jezdit tři dny kolem sídla vlády nebo kolem ministerstva zemědělství,“ řekl.

Podle Doležala se ve čtvrtek nebude jednat o poslední demonstraci. Další by měla být kolem 21. března, kdy se bude jednat o osudu evropského zemědělství v Bruselu. Pýcha zároveň požádal obyvatele Prahy o trpělivost a podporu.

Zemědělci žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou, a pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Dohodu chtějí písemně

Ministr Marek Výborný přitom už v pátek prohlásil, že vláda letos přidá peníze na podporu životní pohody v chovech zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců v zemědělství.

„Nám v tuto chvíli vadí to, že se opět pohybujeme v rovině slibů. Chceme to černé na bílém a chceme větší podporu od zbytku vlády,“ uvedl Doležal.

„Jsem si vědom nelehké situace českých zemědělců. Představil jsem jim to, co se podařilo dohodnout na úrovni celé vlády,“ řekl nyní Výborný. Akceptoval prý většinu požadavků, je připraven podpořit investiční program ve výši tří miliard korun.

Návrh nejsou podle něj z jeho strany jen sliby, ale něco, co bylo dohodnuto. A to na úrovni vlády. Je ovšem limitován možnostmi rozpočtu.

Podle Pýchy bude mít čtvrteční demonstrace dvě části. První bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží a po ulici Milady Horákové. Druhá bude protestní demonstrace pravděpodobně před Úřadem vlády. „Nechceme trestat občany, nechceme trestat Pražany, ale jde o to, jestli bude existovat české zemědělství,“ řekl Pýcha.

To samé zopakoval i Doležal. „Proto jsme zvolili trasu tak, abychom se soustředili na vládní budovy. Nebude se jednat o blokádu, ale o pohyb zemědělské techniky po Praze,“ uvedl. Má se jednat o stovky kusů zemědělské techniky.

Podle něj je přetlak zájemců o protesty, ale pořadatelé protestů nebudou povolávat všechny, aby více nekomplikovali situaci.

Výborný: Vláda vyjde vstříc některým požadavkům zemědělců

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám