Hlavní obsah

Okamurova SPD je větší hrozbou než extremisté, tvrdí vládní zpráva

Výroční zpráva ministerstva vnitra o extremismu se kriticky vyjadřuje k parlamentní SPD. Hnutí si vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté a zaujímá k nim i podobné názory. V některých případech jsou vyjádření představitelů SPD i radikálnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Z neveřejné zprávy, která ještě může být upravena, ve středu citoval zpravodajský web Aktuálně.cz. Zpráva obvykle vychází v druhé půlce května. Podle SPD má zveřejnění obsahu za cíl stranu poškodit.

Zprávy o extremismu dosud v případě hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura upozorňovaly především na protiuprchlickou rétoriku. Letos je podle webu v dokumentu hnutí věnována stránka a půl. Podle webu dokument také upozorňuje, aniž jmenuje konkrétní stranu, že hlavní hrozbu už nepředstavují tradiční extremistické strany, ale ty xenofobně populistické. Autoři zprávy navíc varují před tím, že populisté a extremisté chtějí ovlivňovat strategická rozhodnutí v oblasti bezpečnosti, tedy například členství v NATO či Evropské unii.

Metnar zatím nepodepsal

Experti na extremismus zprávu dokončili, nyní čeká na podpis ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara. Poté dokument může jít do připomínkového řízení, ve kterém se ke zprávě vyjadřují různé úřady, a pak ho teprve může schválit vláda. „Ta zpráva musí být vyprecizovaná. Na příští či přespříští vládě to asi nebude,” řekl webu Metnar. Připustil také, že v dokumentu o SPD jsou „nějaké zmínky”.

Podle SPD je naprosto skandální, že je obsah zprávy před schválením konzultován s médii. Spolupráci části médií a ministerstva podle tiskového prohlášení SPD ukazuje na „zřetelné totalitní tendence”. „Spolupráce státních orgánů a části médií v politickém boji je typickou metodou práce fašistických a komunistických režimů,” uvádí SPD.

Podle ministra spravedlnosti jde o fašistickou stranu

Předseda SPD Okamura se v lednu letošního roku vyjádřil třeba o protektorátním koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Prohlásil, že tábor nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Poslanec SPD Miloslav Rozner pak tábor v Letech označil za "neexistující pseudokoncentrák". Bývalého tajemníka strany Jaroslava Staníka policie v únoru obvinila kvůli nenávistným výrokům na adresu Židů, Romů a homosexuálů, které pronesl koncem loňského října ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš zeman na sjezdu SPD

Nenávistnou ideologii Tomia Okamury a dalších členů SPD odsoudili zástupci národnostních menšin. Výhrady vůči SPD má například i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který SPD letos v únoru v rozhovoru v Hospodářských novinách označil za fašistickou stranu. Výroky Okamury o táboře v Letech jsou nepřijatelné také pro ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám