Hlavní obsah

Okamura: V Rusku bych žít nechtěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se střetl se šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou kvůli podpoře napadené Ukrajiny, kterou označuje dlouhodobě za zkorumpovanou. V debatě na CNN Prima News řekl, že na tom Rusko není o nic lépe a žít by tam nechtěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Debata se od toho, jak má být válka na Ukrajině ukončena, stočila ke korupci.

„Rusko i Ukrajina jsou v žebříčku zkorumpovanosti hodně vzadu. Co jsem viděl žebříček, tak ve druhé stovce zemí je Ukrajina i Rusko. Je pravda, že Česká republika taky není úplně na vrcholu a máme s tím problémy, ale neříkám, že jsou to naše vzory,“ řekl šéf hnutí SPD na dotaz moderátorky na CNN Prima News. Za příklad dal třeba Švýcarsko.

Šéfka TOP 09 Pekarová Adamová ho zkritizovala kvůli volání po kapitulaci Ukrajiny a označila jej za „mluvčího Kremlu v České republice“.

Okamura: SPD a ANO? Logická koalice. Babiš premiérem být nemusí

Domácí

Vůči tomu se předseda SPD ostře ohradil. Výpad označil za zoufalý a odmítl, že by měl s Ruskem cokoli společného. Připomněl, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem osobně nikdy nejednal.

„Pořád tady strašíte lidi a také vytváříte dojem, že je v Rusku vše v pořádku a Ukrajina je ta špatná,“ řekla šéfka TOP 09.

„Já bych v Rusku žít nechtěl. Já chci žít v bezpečné České republice,“ opáčil Okamura. Na tom se nakonec oba politici shodli.

Na tom, zda by mělo Česko pokračovat v materiální podpoře pro Ukrajinu, nikoliv. SPD žádá mírová jednání a ukončení dodávek zbraní. Podle vládních stran, včetně TOP 09, to znamená, že se Ukrajina vzdá a ruští vojáci budou pokračovat ve výpadu do dalších zemí.

Předvolební koalice. Podvod, nebo ne?

Do evropských voleb kandiduje hnutí SPD v koalici s Trikolórou, volebním lídrem je bývalý europoslanec Petr Mach. Také vládní strany pokračují ve svém projektu koalice Spolu, což opozice dříve označovala za „podvod na voliče“.

„Myslím si, že je špatně dělat koalice. U nás je to reakce na koalici Spolu a pirátů a STAN. Nebudeme naivní. Když díky tomu koalice získala těsně vládní většinu, tak na ro reagujeme,“ vysvětloval na CNN Prima News šéf SPD, proč i oni se nyní do předvolební koalice pustili.

Hrdost ANO a SPD na obstrukce zcela havarovala u Ústavního soudu

Domácí

Evropskou politikou hýbe poslední dny podezření na údajné uplácení evropských politiků penězi z Ruska. Putovat měly statisíce až miliony korun přes Polsko do České republiky. Klíčovou roli v tom měl sehrát proruský web Voice of Europe.

Zprávy BIS údajně ukázaly na politika německé Alternativy pro Německo Petra Bystroně, který webu poskytoval rozhovory. Bystroň opakovaně odmítl, že by peníze nebo kryptoměny z Ruska bral.

Pekarová poukázala na to, že jednou z těch, kdo webu poskytl rozhovor, je i předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová, s níž SPD jde do voleb. Okamura zdůraznil, že Pekarová rozhovor webu neposkytla, a tak nemůže vědět, od koho berou peníze jiné strany.

Žáček: Ruské peníze pro evropské politiky šly přes Polsko. Až pak končily v Česku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám