Hlavní obsah

Okamura nemůže skousnout Pitomia, spor žene k Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura se rozhodl pokračovat v soudní při, kterou vede s vydavatelem týdeníku Reflex, společností Czech News Center, kvůli tomu, že byl v roce 2012 označen přezdívkou Pitomio. Naposledy Nejvyšší soud letos v září rozhodl, že se vydavatelství omlouvat nemusí. Podle mluvčí ÚS Kamily Abbasi zatím verdikt nepadl, soudkyní zpravodajkou je Daniela Zemanová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci SPD vystoupili na tiskové konferenci k aktuální situaci v Poslanecké sněmovně. Na snímku Tomio Okamura.

Článek

Kauza už jednou prošla celou justiční soustavou. Justice zprvu v obecné rovině připustila možnost použít zkomoleninu Okamurova jména v rámci oprávněné kritiky. Poslance Okamury se však tehdy zastal Ústavní soud. Konstatoval, že svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných osobností, samoúčelně cíleně zesměšňován.

Prvoinstanční pražský městský soud znovu rozhodoval v červnu 2020 a opět uvedl, že se vydavatel Okamurovi omlouvat nemusí. Verdikt zvrátil Vrchní soud v Praze, který v květnu 2021 stanovil, že Reflex se musí předsedovi SPD omluvit. Zároveň rozhodl o tom, že časopis nesmí sporné označení dál používat. Výraz Pitomio byl podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv.

Další zvrat přinesl Nejvyšší soud, který se přiklonil k názoru městského soudu. Označení Pitomio mělo podle nejvyšší instance povahu hodnotového soudu ve formě slovní karikatury, a to alespoň s minimálním skutkovým základem.

Okamura se omluvy za Pitomia nedočká, soud mu doporučil více tolerance

Domácí

„Jestliže v rozhodné době veřejně prezentované názory a postoje žalobce byly populistické, nabízející laciná a líbivá řešení s tendencí vyjadřovat se ke všemu, podbízející se veřejnosti, navzájem si odporující, ve vztahu k otázce menšin i sociálním otázkám vyznačující se tendováním ke xenofobii a nacionalismu a jestliže se v předvolební kampani prezentoval i jako vypravěč (trapných a vulgárních) vtipů, lze se závěrem soudů, že kritika má reálný základ, souhlasit,“ stálo v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Anketa

Očekáváte od politiků, že budou schopni unést zesměšňující zkomolení jména?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14964 čtenářů.

Okamura s výsledkem sporu nesouhlasil a odkazoval k prvnímu nálezu Ústavního soudu. Nejvyšší soud jej podle Okamury nerespektoval.

Reflex poprvé použil výraz Pitomio v roce 2012. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Nyní je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Byla a je to ale nadsázka. Poněkud drsná, ale nadsázka. Poukazuje právě na to, co konstatoval i Nejvyšší soud. Že některá slova, věty a názory tohoto politika jsou hloupé. Předpokládám, že totéž si on myslí o nás. Jenže na rozdíl od něj my to sneseme,“ napsal loni v říjnu v úvodníku Reflexu tehdejší šéfredaktor časopisu Viliam Buchert.

Hnutí SPD je opakovaně zmiňováno ministerstvem vnitra v rámci výročních zpráv o extremismu v souvislosti s xenofobně populistickými narativy. Soud letos rozhodl, že se týdeník Respekt nemusí omlouvat za to, že SPD označil za „parlamentní fašistické hnutí“.

Okamura: Na Ukrajinu se jezdí na dovolenou

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám