Hlavní obsah

Úsvit je v minusu, přiznal Okamura. Odstoupit nehodlá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura nehodlá odstoupit ze své funkce ani poté, co proti němu zbylí poslanci hnutí uspořádali podle jeho slov puč. Uvedl to ve čtvrtek na tiskové konferenci, kde rovněž sdělil, že hnutí je finančně v minusu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura

Článek

„Jsem odvolatelný,“ prohlásil na brífinku Okamura a zdůraznil, že to plyne z demokratických stanov uvnitř hnutí. Sám ale s rezignací nepočítá. „V současnosti o tom neuvažuji, jelikož čekám na výsledky vyšetřovací komise,“ řekl.

Tu si Úsvit vytvořil na úterní konferenci, která řešila nastalou situaci po rozkolu ve straně. Komise má za úkol prověřit hospodaření Úsvitu.

Šéf poslanců Úsvitu a neoficiální předák „pučistů“ Marek Černoch naposledy hovořil o tom, že je ve stranické kase nula. Podle Okamury je ale situace ještě horší. „Nejsme na nule, vážení přátelé, jsme dokonce v minusu,“ prohlásil.

Konkrétní sumu ale Okamura ani jeho spolupracovník Radim Fiala nesdělili.

Okamura: Nic jsem sám nepodepsal

Stejně tak odmítli konkretizovat kroky, které budou nyní následovat, byť v nejnovějším prohlášení vyzvali pučisty, aby opustili Úsvit a vzdali se poslaneckých mandátů, jinak proti nim provedou „zásadní kroky“. Co ovšem tímto termínem mají na mysli, zástupci hnutí nevysvětlili. Čekají prý na výsledek vyšetřování stanovené komise.

Trvají nicméně na tom, že úterní konference byla jen dovršením politického puče, na jehož konci má být „skandální“ založení nové strany.

Okamura také informoval o tom, že písemně požádal členy vyšetřovací komise, aby definitivně vyvrátili spekulace ohledně jeho údajného nakládání s penězi Úsvitu. „Chci, aby v té zprávě zazněla věta, že Tomio Okamura neobdržel výsledně v součtu z hnutí Úsvit ani korunu,“ řekl.

Poznamenal, že nikdy sám neprovedl za hnutí žádnou platbu ani k ní samostatně nedal pokyn. „Tomio Okamura nikdy samostatně nepodepsal za hnutí Úsvit jedinou smlouvu, všechny smlouvy podepsané Tomio Okamurou byly vždy podepsány minimálně ještě navíc druhým statutárním orgánem, kterým je tajemník Jan Zilvar,“ řekl.

Za volby dostalo hnutí 34 miliónů a na příspěvcích za poslance dostane každý rok 22 miliónů. Za čtyři roky by si tak strana s devíti členy měla přijít na 122 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám