Hlavní obsah

Oheň Olympijského festivalu v Brně zapálí Tomáš Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen za pár desítek hodin, a nejen v daleké Číně, ale i kousek od břehů Svitavy odstartuje sportovní svátek, na který se čtyři roky těšíme. V Brně-Židenicích, v místě, kterému se na památku fabriky, která vyráběla nejen zbraně, ale i psací stroje či automobily, říká Nová Zbrojovka, otevře brány Olympijský festival 2022.

Foto: Foto PRÁVO – Miroslav Homola

Přípravy festivalového areálu jsou v plném proudu. Organizátoři věří, že branou do Nové Zbrojovky (na snímku) projde minimálně tolik lidí jako při zimním festivalu 2018 na výstavišti, kam zavítalo 160 000 návštěvníků.

Článek

Potrvá sedmnáct dnů a nabídne téměř dvacet sportů, možnost fandění i návštěvy olympioniků. První den mají všichni vstup zdarma. Areál je však kapacitně omezen, organizátoři doporučují rezervaci.

Změňte si hesla, šifrujte, varoval před Čínou úřad české olympioniky

Bezpečnost

Festival otevře bránu v pátek už od devíti, slavnostní zahájení začne později. V jedenáct vyběhne s pochodní z úřadu kraje hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) v doprovodu olympijského vítěze z Tokia Jiřího Liptáka. Doběhnou před magistrát, kde je bude čekat primátorka Markéta Vaňková (ODS). Postupně se do štafety zapojí další sportovci.

Program pro školy je zdarma a bezplatný vstup mají i děti do dvanácti let, senioři nad 65 let a občané s průkazkou ZTP

U areálu převezme pochodeň tenistka Lucie Šafářová. Oheň festivalu, jehož konání přijde na desítky milionů, pak zapálí v poledne krasobruslař Tomáš Verner. Ten si v půl jedné obuje brusle a společně se svými svěřenci předvede exhibiční vystoupení.

Slovenský sportovní zázrak Annamária po potratu zřejmě doběhala

Evropa

Od jedné odpoledne bude možné sledovat na velkoplošné obrazovce zahajovací ceremoniál zimních OH her v Číně. K zahájení bude patřit i otevření skokanského můstku bývalým reprezentantem Janem Mazochem, se kterým si účastníci připomenou i výročí narození jeho dědy, legendárního Jiřího Rašky. Narozeniny v tento den oslaví také Lucie Šafářová.

Sobota bude například Den s ženským hokejem, návštěvníci si mohou s hokejistkami zatrénovat. Uskuteční se i „Mistrovství republiky“ ve snow volejbalu. Vyzyvateli budou Tomáš Verner a Petr Švancara. V neděli přijede oslavit narozeniny lezec Adam Ondra, který vyzkouší skoky na lyžích.

Pondělí bude patřit biatlonu, a kdo chce, může si vyzkoušet přesnou mušku spolu s Veronikou Vítkovou, Jiřím Liptákem, Jakubem Tomečkem a Jiřím Ježkem. Úterý je věnováno paralympijským sportovcům, návštěvníci si opět mohou některé sporty vyzkoušet na vlastní kůži, ve středu bude veřejný hokejový trénink pod vedením Slavomíra Lenera. Čtvrtek bude patřit dalšímu střelci, olympionikovi Davidu Kosteleckému, na pátečním Dnu Fair play vystoupí předsedkyně klubu Fair play Českého olympijského výboru lyžařka Šárka Strachová, která v Brně oslaví i narozeniny.

Festival Jeden svět proběhne v kinech v březnu

Film

Program jednotlivých dnů mohou návštěvníci najít na webu olympijskyfestival.cz.

Pravidla pro vstup

Program pro školy je zdarma a bezplatný vstup mají i děti do dvanácti let, senioři nad 65 let a ZTP. Ostatní zaplatí 50 Kč na celý den. V areálu může být podle současných pravidel 1000 osob v jeden okamžik a návštěvník se musí prokázat certifikátem o dokončeném očkování nebo prodělané nemoci – platí 180 dní ode dne pozitivního testu, či negativním RT-PCR testem ne starším než 72 h.

K bráně festivalu bude jezdit kyvadlová doprava ze zastávek Kuldova, Stará osada a Židenice nádraží. K dispozici bude blízké parkoviště za poplatek 50 Kč/den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám