Hlavní obsah

Odvolejte Vondru, vyzvala Sněmovna Nečase

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve čtvrtek vyzvala hlasy opoziční ČSSD a KSČM premiéra Petra Nečase, aby nechal odvolat kvůli údajně předražené zakázce pro firmu Promopro při českém předsednictví EU ministra obrany Alexandra Vondru (oba ODS). Výzva ale není pro premiéra závazná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve Sněmovně při mimořádné schůzi ke kauze Promopro. V pozadí premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Poslanci vládní koalice včetně občanských demokratů se hlasování neúčastnili. KSČM naopak neuspěla s návrhem, aby poslanci vyzvali k premiérově rezignaci, a tím i k demisi celé vlády.

Dnes pro Vondrovo odvolání hlasovala kromě levice i nezařazená Kristýna Kočí. Pro Nečasovu rezignaci byli vedle komunistů jen čtyři sociální demokraté, ostatní se hlasování zdrželi. Koaliční poslanci byli proti.

"Podle mého názoru je to velmi silné usnesení," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého by je premiér měl brát vážně a Vondrovo odvolání navrhnout. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se na Nečasových krocích ukáže, zda vláda respektuje parlamentní systém.

Výsledek hlasování byl ale podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) předem zřejmý. "Je takovým demonstrativním hlasováním spojených sil komunistů a socialistů. Myslím, že bylo dobré, že se odpojila celá koalice, že do tohoto hlasování vůbec nevstoupila, aby zde byla ta jednotná kooperující komunisticko-socialistická fronta vidět," řekla Němcová.

Kauzu Promopro řešila Sněmovna i dopoledne. Diskusi provázelo mnoho emocí a urážek. Mimořádnou schůzi Sněmovny si vyžádali soc. dem., kteří již několikrát vyzvali premiéra Petra Nečase, aby se Vondry zbavil.

Všichni diskutéři z opozice vyzývali Vondru k odchodu z funkce, nazývali ho skvrnou na vládě, člověkem s hroší kůží, označovali ho za nadutého, neschopného pokory a sebereflexe, jeho vysvětlení přenesené Sněmovně je podle nich nehorázné a arogantní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám