Hlavní obsah

Odvolaný šéf šumavského parku: Nerozumím, proč mě ministr nezařízl dříve

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolaný ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek v rozhovoru pro Právo vyjádřil překvapení, že ho ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nechal dodělat plán péče na další léta, aby ho následně „zaříznul”.

Foto: David Veis, ČTK

Ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek na archivním snímku

Článek

Když vás minulý pátek ministr Richard Brabec (ANO) odvolal, jak to zdůvodnil?

Jsem ve jmenované funkci. Ministr své odvolání zdůvodňovat ani nemusí. Oznámil mi, že dospěl k rozhodnutí, že nadále nemůžeme spolupracovat, že máme oba jiný pohled na správu národního parku. Nepotřeboval jsem vysvětlení. Tak to je. Je mi to líto, ale respektuji to.

Překvapilo vás jeho rozhodnutí? 

Musím se přiznat, že jsem to na tiskové konferenci, kdy jsme společně prezentovali hotový plán péče, nečekal. Nerozumím, proč jsem nebyl odvolaný dříve, proč mě pan ministr nechal dodělat plán péče a teprve pak mě „zaříznul“. Poslední dny se ale napětí dalo krájet. Nakonec jsem zjistil, že to všichni aktivisté a ti, kteří pana ministra zpacifikovali, věděli dávno přede mnou. S ministrem jsem se ale v klidu a bez hysterie domluvil.

Ve funkci ředitele jste působil dva roky, jako náměstek jeden, co se vám povedlo? 

Ani jsem to nevnímal, ale když vidím ty reakce po mém odvolání, asi se toho podařilo dost. Máme po 10 letech provizorií návštěvní řád na neomezenou dobu, máme hotovou zonaci, dojednanou v regionu. To, o čem se 19 let jen mluvilo a kritizovalo, jsme dotáhli do konce a zvětšili jsme první zónu o 100 procent, zcelili 135 ostrovů první zóny do třiceti celků.

To jsou věci, o kterých se muselo dlouho vyjednávat. Když jsem nastoupil, nebyly peníze, dnes je jich více než kdy jindy a další k nám putují, protože jsme sehnali granty. Kůrovec dnes prakticky není problém. Pravda je, že teď bych chtěl jít ředitele dělat. Těšil jsem se, jak si dám po třech letech totálního nasazení a dřiny na chvíli nohy na stůl. No, nedám.

Aktivisté vás kritizovali za řadu věcí. Například vyhlídky pro turisty, které se stavěly bez stavebního povolení. Jak to s nimi vypadá? 

Celé je to velká bublina. Aktivisté hledali cokoli, co by mi uškodilo. Jedná se o stavbičky o rozměrech zhruba 2,5 x 2,5 metru s výškou 1 až 3 metry. Stavební zákon říká, že do 25 metrů čtverečních a do 5 metrů výšky stavební povolení nepotřebujete. Alespoň tak to čtu já, ale na to jsou na správě zaměstnaní odpovědní odborníci, aby toto posoudili a na úřadě se zeptali.

Aktivistům se pak hodilo, aby to použili proti mně. Paradoxní je, že se dříve postavila monstrózní dřevěná stezka za statisíce na Pramenech Vltavy, žádné povolení neměla a nikomu z aktivistů to nevadilo. Asi proto, že dříve měli v parku eldorádo, ubytovávali se v našich ubytovnách zadarmo a nyní museli platit.

Celý rozhovor najdete v pátečním vydání deníku Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám