Hlavní obsah

„Odsuzuji šikanu.“ Pavel se setkal s ukrajinskou dívkou, které české děti plivly do tváře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel se v sobotu na Pražském hradě setkal s ukrajinskou dívkou, kterou šikanovali její čeští vrstevníci. Na videu, jež se tento týden objevilo na sociálních sítích, jí české děti plivly do tváře, nadávaly a vyzdvihovaly Rusko, které vloni vojensky napadlo Ukrajinu. Prezident šikanu odsoudil.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Petr Pavel se v sobotu na Pražském hradě setkal s ukrajinskou dívkou, kterou šikanovali její čeští vrstevníci

Článek

„Odsuzuji šikanu, ponižování a násilí ve školách obecně. A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné. Oceňuji reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. Šrámy na duši ale zůstanou,“ napsal na svůj Twitter prezident Petr Pavel poté, co se v sobotu během hradního dětského dne setkal s ukrajinskou dívkou, kterou šikanovaly české děti, a její matkou.

Incident se měl stát během školního výletu u žáků druhé třídy základní školy v Opočně na Rychnovsku. České děti se na videu, jež se tento týden masivně rozšířilo na sítích, ptaly dívky odkud je, když odvětila, že je z Ukrajiny, tak jí začaly nadávat a napadat ji.

„Ukrajina je ku*va. Ukrajina je blbá. Rusko je lepší. Rusko je silnější,“ tvrdí na záznamu děti. „Není. Rusko je ho*no,“ brání se dívka. Její vrstevníci jí však plivnou do tváře, což také potvrzují slovy: „Já jsem jí flusnul do ksichtu.“

Školáci na výletě šikanovali spolužačku, plivli jí do tváře, protože je Ukrajinka

Domácí

Ukrajinské dívky se zastala řada lidí, včetně ministra vnitra a šéfa vládního hnutí STAN Víta Rakušana či ministra školství Mikuláše Beka (STAN).

Videa si všiml i bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, podle něhož děti tlumočily názor dospělých.

„Že mě toto video šokovalo, je slabé slovo. Ano, jsou to děti, ale co říkají, to slyší od dospělých. Je zřejmé, že і přes veškerou podporu Ukrajině, ukrajinofobie v ČR dlouhodobě existuje. A mělo by se s tím něco dělat,“ napsal na Twitter.

V rámci dětského dne, který na Pražském hradě proběhl pod záštitou první dámy Evy Pavlové, připravilo na několika stanovištích program 16 neziskových organizací. Akce se zúčastnil i prezident Pavel.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Petr Pavel (vpravo) navštívil Dětský den na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám