Hlavní obsah

ODS zvyšuje náskok, levice by neměla většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by nyní vyhrála ODS se ziskem 33,7 procenta hlasů, druhá ČSSD by zaostala o 8,6 procenta, ukázal červencový průzkum katedry politologie Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Podle orientačních propočtů by ODS mohla sestavit většinovou vládu se stranami TOP 09 a KDU-ČSL, kabinet by disponoval důvěrou 113 poslanců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sociální demokraté by s těmito dvěma stranami většinovou vládu nesestavili, na koaliční kabinet by nedosáhli ani při spojení s KSČM. V úvahu by přicházela i velká koalice ODS a ČSSD. Podle průzkumu by třetí KSČM získala 12,6 procenta hlasů, TOP 09 9,8 procenta hlasů a do Sněmovny by se dostali ještě lidovci se ziskem 5,7 procenta hlasů. Žádného poslance by naopak nezískali zelení.

Nová strana TOP 09 přitom podle mínění přebrala voliče hlavně z řad stoupenců ODS. Na šedesát procent příznivců konzervativců před třemi lety volilo právě občanské demokraty. Stoupenci TOP 09 ale v odpovědích nevyloučili, že by mohli volit také ODS či lidovce. "K bývalým voličům KDU-ČSL se nyní řadí jen sedm procent stávajících příznivců TOP 09, devět procent pak volilo SNK-ED," uvedl také průzkum.

Nejvíce sympatií má TOP 09

Zhruba čtvrtina dotázaných sympatizantů KDU-ČSL a ODS však ještě nevyvrátila, že se nepřikloní k volbě TOP 09. Ta celkově mezi respondenty získala nejsilnější sympatie, v jedenáctibodové stupnici získala čtyři body. Na druhém místě je ODS (3,8 bodu), na třetím ČSSD (3,4 bodu).

"Slabé voličské jádro je u tak nového politického subjektu přirozené. Strana musí být mnohem opatrnější než zavedené strany, pokud nechce voliče ztratit. Na druhé straně má obrovský potenciál pro získání nespokojených voličů, zejména ODS," uvedl politolog Pavel Šaradín z olomoucké univerzity.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výsledky přepočtené na zisk mandátů ukazují, že ODS by měla 77 poslanců, ČSSD 58, KSČM 29, TOP 09 by získala 23 poslanců a lidovci by jich měli 13, uvedl průzkum.

Nejméně důvěryhodní Paroubek a Filip

Průzkum také zjišťoval, jak jsou populární lídři stran. Nejdůvěryhodnějším se stal bývalý šéf české diplomacie a nyní jednička TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním je předseda Strany zelených Ondřej Liška. Třetí místo společně zaujali Miroslav Kalousek (TOP 09) a předseda lidovců Cyril Svoboda. Za nimi se umístil šéf ODS Mirek Topolánek. Nejhůře si na pomyslném žebříčku důvěryhodnosti stojí předseda komunistů Vojtěch Filip, před ním šéf ČSSD Jiří Paroubek.

K volbám se chystá podle průzkumu, kterého se zúčastnilo zhruba 800 lidí ze všech krajů ČR, jít 64,9 procenta voličů. Jiný průzkum agentury Factum Invenio nedávno přisoudil prvenství ve volbách také ODS, přičemž výsledek by byl těsnější - o 2,6 procenta hlasů před ČSSD.

Anketa

Komu byste nyní dali hlas ve volbách do Sněmovny?
ODS
37,9 %
ČSSD
15,7 %
KSČM
7,2 %
KDU-ČSL
2,5 %
TOP 09
30,1 %
SZ
1,6 %
Jiné straně
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41453 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám