Hlavní obsah

ODS a komunistům chybějí ke svržení vlády dva hlasy

ČTK, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I kdyby se poslanci ODS (58) a KSČM (41) dostavili k hlasování o nedůvěře Špidlovu kabinetu v plném počtu, pořád by jim chyběly dva hlasy k pádu vlády. Podle Ústavy je k tomu zapotřebí nadpoloviční většiny všech poslanců - tedy nejméně 101 hlasů z 200členné Sněmovny.

Foto: Divadlo Ungelt (archiv)

Jana Štěpánková a Zlata Adamovská ve hře Na útěku

Článek

S návrhem šéfa ODS Mirka Topolánka vyvolat hlasování o důvěře vládě hned na zářijové schůzi Sněmovny souhlasí šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Jak dnes řekl Právu, ODS s koaličními poslanci však nevyjednává. Nicméně iniciativa podle Tlustého "smysl má, aby se ukázalo, jak to opravdu je".

Hlasování o důvěře podle Tlustého navrhlo stranické grémium a předpokládá se, že záměr podpoří i výkonná rada ODS 22. září, den před startem sněmovní schůze.

Místopředseda ODS Jan Zahradil sice tvrdí, že "tato vláda je nejhorší od roku 1989", ale ještě váhá, zda se má hlasovat už v září, kdy se rozeběhnou zbývající dvě kola schvalování reformy veřejných financí. "Ještě to určeno není. Těch možností, kdy vyvolat hlasování o důvěře během tohoto podzimu, je určitě více," řekl v sobotu Zahradil. Podmínkou pro hlasování je písemná žádost nejméně 50 poslanců.

Zahradil naznačil, že ODS od svého záměru neustoupí ani tehdy, pokud by neměla jistotu, že se k ní některý z vládních poslanců připojí. "My můžeme vycházet z toho, že víme nebo jsme přesvědčeni, že ti nebo oni poslanci vládu nepodpoří. Nemá cenu, abychom kolem toho zase příliš kalkulovali," míní místopředseda ODS.

Grebeníček ostře proti Špidlovi

Šéf komunistů Miroslav Grebeníček podpoří návrh ODS. "Budu hlasovat proti této vládě, moji důvěru nemá," prohlásil ve dnešní televizní Sedmičce. Neuvedl ale, zda se stejně zachovají i ostatní poslanci KSČM.

Podle Grebeníčka má ČSSD poslední šanci na setrvání u moci, "kdyby odešel ze scény Vladimír Špidla a sociální demokracie se vzpamatovala a vrátila se ke svému původnímu volebnímu programu. Ale to se nestane."

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) v diskusi uvedl, že ČSSD se nemá kam vracet, protože svůj volební program i programové prohlášení vlády plní. Při hlasování o důvěře vládě věří v jednotu 101 koaličních poslanců.

"Bude to ztracený den v Poslanecké sněmovně, který bychom mohli věnovat práci na zákonech, které potřebujeme," poznamenal ministr. Podle něj bude důležitější hlasování o státním rozpočtu na příští rok a o zákonech, které se týkají reformy veřejných financí.

"Zeman měl pravdu"

Bývalý premiér Miloš Zeman měl podle Grebeníčka pravdu, když sudetské Němce označil za Hitlerovu pátou kolonu. "Pan Schröder neměl právo se urážet, pokud to myslí s pohledem na minulost tak, jak to říká. Miloš Zeman neřekl nic, co by neodpovídalo historické pravdě," uvedl dnes Grebeníček.

Kancléř Schröder v pátek přislíbil, že Německo po dvou letech platnosti důkladně přezkoumá, zda bude muset trvat na zákazu volného přístupu českých pracovníků na německý trh.

Grebeníček uvedl, že "zákulisně se mluví o tom, že za určité ústupky Sudetoněmeckému landsmanšaftu prý by se tato doba zkrátila. Jestli byste šli touto cestou, tak prohrajete už opravdu všechno," varoval Sobotku. Ten uvedl, že o žádném obchodování v této souvislosti nemá žádné informace. "Pro vládu je v tuto chvíli prioritní kontinuita našeho právního řádu," dodal.

Anketa

Důvěřujete Špidlově vládě?
ano
13,3 %
ne
86,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 309 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám