Hlavní obsah

ODS spoléhá na nekázeň vládních poslanců

Novinky, Lukáš Bek, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osud zákona o dani z přidané hodnoty a možná celé koalice bude při zářijové schůzi Sněmovny záviset na disciplíně vládních poslanců. Na to mj. sází ODS, která se rozhodla vyvolat hlasování o důvěře Špidlovu kabinetu. Topolánkova strana navíc asi nebude tolerovat nepřítomnost unionistky Hany Marvanové, která bude v době jednání v porodnici.

Foto: Michaela Rozšafná

V průběhu večera se představily všechny folklorní soubory z Kamýka nad Vltavou

Článek

"Pokud vyhlásíme nesmiřitelnou linii vůči vládě za účelem jejího konečného odstranění, dá se asi těžko předpokládat, že bychom zacházeli dál, než je dohodnutá párovací mašinérie v rámci Evropského parlamentu," řekl Právu místopředseda ODS Jan Zahradil.

Strany podle něj sdílejí nepsané pravidlo, že tzv. párování platí v zásadě pouze pro cesty pozorovatelů do Bruselu či Štrasburku. Párováním se myslí dohoda vládního a opozičního poslance o neúčasti při hlasování, nemůže-li jeden z nich z vážných důvodů do Sněmovny přijít.

Zahradil soudí, že má ODS šanci vládu odvolat: "Kdybychom nevěřili, že to nakonec může skončit vyslovením nedůvěry vládě, plané gesto bychom nedělali." ODS se podle jeho slov pokouší o pád vlády "na bázi znalostí o tom, jak vypadá situace ve všech třech koaličních stranách, jaké případné hlasy nebo absence se dají očekávat".

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý se k možnosti párování vyjádřil stejně ostře: "My ten zákon o DPH považujeme za hodně špatný a hodně škodlivý, takže žádnou velkou vstřícnost vůči koalici neplánujeme."

Grebeníček: jako rudí džentlmeni

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček si netroufá odhadnout, zda dojde k oddálení hlasování o DPH, aby o něm stihla hlasovat i Hana Marvanová z US-DEU, ale podle něj se komunisté dosud chovali korektně jako "rudí" džentlmeni. "Nepochybně dojde ještě v úterý k jednání nejméně na úrovni předsedů klubů KSČM a ČSSD. A budeme to zvažovat," řekl na dotaz Práva Grebeníček.

Ten se už v neděli nechal slyšet, že při případném hlasování o důvěře vlády, kabinet nepodpoří. Podle něj nemusí dojít k předčasným volbám, ale po odchodu lidovců a unionistů vlády by však prý mohla ČSSD konečně naplňovat svoje sliby dané voličům. "V dané chvíli se mi jeví reálnější menšinová vláda ČSSD se schopností vyjednávat s opozicí," dodal Grebeníček.

Šéf klubu Pavel Kováčik na dotaz Práva prohlásil, že rozhodující pro hlasování o důvěře bude doporučení výkonného výboru strany. "Jaké dostaneme noty, podle toho budeme hlasovat. Předčasné volby nevítáme a nechceme, aby vládla pravicová vláda," zdůraznil. Sám nevěří, že se podaří prosadit nedůvěru Špidlově vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám