Hlavní obsah

ODS chce složit vládu už v úterý

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS se pokusí ve Sněmovně o pád vlády už příští týden v úterý, tedy dva dny po sjezdu ČSSD, a to bez ohledu na to, zda premiér Stanislav Gross získá post šéfa sociální demokracie.

Článek

"My jsme se rozhodli, že v každém případě podáme návrh na vyvolání nedůvěry vládě," řekla Právu místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V úterý o tom jednal poslanecký klub ODS.

Strana podle Němcové s ostatními subjekty ve Sněmovně speciální jednání nevede. "Mně připadá, že v tuto chvíli ani není o čem jednat, protože všichni dobře vědí, co se děje. Poslanci mají přesné informace, co se děje kolem majetku premiéra," uvedla Němcová. Dodala, že pro ni je "představa, že teď půjdu vyjednávat s komunisty, naprosto nepřijatelná".

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš v pondělí uvedl, že vláda sice nemá důvěru jeho strany, ale komunisté nechtějí "naskakovat na scénáře, které se píšou z Hradu nebo z centra ODS". Vládu chce podržet také US-DEU.

K vyslovení nedůvěry je třeba 101 poslanců. ODS, která má 57 mandátů, by tedy neuspěla, ani kdyby se k ní přidali lidovci (21).

Budou spoléhat na pnutí v ČSSD

Němcová soudí, že pokud ODS neuspěje, bude muset nastat proces uvnitř ČSSD. "Slyším hlasy některých, kteří říkají, že se o komunisty opřít nechtějí a raději odejdou," uvedla místopředsedkyně. Proti vládě případně tolerované komunisty se minulý týden ostře vyslovilo několik ministrů soc. dem. Němcová proto očekává, že by nakonec spíše došlo k předčasným volbám. Ty nedávno nevyloučili někteří soc. dem., například šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Podpisové archy předají občanští demokraté předsedovi Sněmovny zřejmě v úterý ráno. Podle jednacího řádu musí šéf dolní komory poté, co nejméně 50 zákonodárců písemně požádá o hlasování o nedůvěře vládě, svolat neprodleně schůzi. Termín zákon neurčuje. Nejspíš však bude právě probíhající řádná schůze přerušena mimořádnou schůzí k nedůvěře vládě.

Tlustý je se svým názorem osamocen

Předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý včera, na rozdíl od svých spolupracovníků, uvedl, že se ODS rozhodne ještě podle toho, jak dopadne sjezd ČSSD. "Domluvili jsme se, že v úterý podle výsledku sjezdu ČSSD podáme, či nepodáme návrh na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Nedojde-li ke změně ve vedení ČSSD, tak ten návrh podáme," řekl ČTK Tlustý.

Němcová popřela, že by v ODS byl v této věci konflikt. "Vůbec o tom nebyl žádný spor," řekla s tím, že se ODS pouze rozhodovala, zda hlasovat před sjezdem, nebo po něm. Nakonec se rozhodli pro druhou variantu kvůli bobříku mlčení, ke kterému se do sjezdu ČSSD zavázali lidovci a tím dali najevo, že by vládu do té doby nepotopili.

Místopředseda ODS Ivan Langer pro Právo uvedl: "V každém případě budeme vyvolávat to hlasování. My jsme to řekli už dávno před tím." K Tlustého slovům poznamenal, že v tom nevidí fatální spor, že to je jenom otázka interpretace. "Po tom, co zažila tato země se Stanislavem Grossem, budeme ten návrh na vyslovení nedůvěry podávat tak jako tak," dodal.

ODS původně vyzývala vládu, aby sama požádala o důvěru. V takovém případě by kabinet potřeboval nadpoloviční většinu přítomných poslanců. ODS už s touto variantou příliš nepočítá. Langer to zdůvodnil zkušenostmi s Grossovou "otrlostí".

Reklama

Výběr článků

Načítám