Hlavní obsah

ODS chce privatizovat. V Českých drahách už začala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musíme se vrátit k privatizaci či prodeji státních podniků, říká první místopředseda strany a ministr financí Zbyněk Stanjura. V Českých drahách už se začalo, sdělil Novinkám a Právu jeho kolega, ministr dopravy Martin Kupka. Zbytek vládní koalice čeká, až ODS předloží návrh ve vládě. Na Budějovický Budvar se však podle lidovců nesmí sahat.

Foto: Jan Menšík

Projev předsedy ODS Petra Fialy

Článek

„Měli bychom do veřejné debaty vrátit slovo privatizace. Bavme se o prodeji celých nebo části státních podniků. Například České pošty, Českých drah. Bude to jednoduché prosadit? Nebude. Ale musíme o to usilovat,“ prohlásil Stanjura na víkendovém kongresu ODS.

Tento krok požadují podle ministra po vládě sami voliči, kteří chtějí více svobody i kapitalismu, menší stát a méně byrokracie. Privatizace by navíc přinesla do rozpočtu více peněz. Konsolidační balíček totiž problémy státní pokladny nevyřešil. Každý rok končí v deficitu.

„Pokud náš konsolidační balíček přinesl úsporu ve státním rozpočtu letos téměř 90 miliard korun a příští rok 150 miliard, není to dost. Nestačí to,“ poznamenal Stanjura.

Fiala: V dobrých časech vlády rozhazují, v dobách zlých je tu ODS

Domácí

České dráhy podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky už privatizaci zahájily. „Určitě budeme nabízet zbytný majetek, což je forma privatizace. Může to posílit jádrový úkol Českých drah být co nejefektivnějším dopravcem. Některé kroky už podnikáme,“ řekl Novinkám a Právu. Privatizace podle něj pomůže Českým drahám zlepšit konkurenceschopnost.

„Stát toho má opravdu dělat co nejméně. Jsou oblasti, jako energetika a do značné míry i doprava, kde je namístě, i s ohledem na kritické situace, mít nad podniky plnou kontrolu státu. Ale určitě platí, že to, co stát nezbytně nepotřebuje, má být v režimu tržního hospodářství,“ dodal Kupka.

Výborný: Budvar se prodávat nebude

Bývalý europoslanec za ODS Hynek Fajmon vyzval na kongresu ODS i k privatizaci podílů v Budějovickém Budvaru nebo ČEPRO. „Toto by byl skvělý program,“ pochvaloval si.

Prodej Budvaru, který měl loni rekordní tržby 3,4 miliardy korun, prosazovala v minulosti i šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Stát podle ní totiž není od toho, aby vařil pivo. Proti se tehdy postavil lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Nyní tuto štafetu převzal jeho nástupce Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Nic takového není v programovém prohlášení vlády a já odmítám o něčem takovém směrem k národnímu podniku Budvar vůbec spekulovat. A to z řady důvodů, včetně běžících soudních sporů o ochrannou značku,“ sdělil Novinkám a Právu ministr.

Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun

Ekonomika

„Bylo by nerozumné, aby se stát této hodnoty zbavoval. A to pomíjím ziskovost podniku, a tím pádem pozitivní dopad pro příjmy státního rozpočtu v odvodu zakladateli,“ dodal.

Místopředseda STAN Lukáš Vlček čeká, že návrhy ODS ukáže v koalici. „Jestli k tomu mají kolegové z ODS nějaké podklady, my si je samozřejmě rádi prostudujeme. Ale není to téma, na které bychom nyní dokázali odpovědět ano nebo ne,“ řekl Novinkám a Právu.

Havlíček: Jako kdyby si klaustrofobik pořídil drahou ponorku

I další zástupci koalice by si rádi návrhy ODS prostudovali. „Přiznám se, že se na nápady rád podívám,“ uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

„Myslím, že některé věci jsou k diskuzi. Ale určitě by ta diskuze měla vypadat jiným způsobem. Kolegové by návrhy mohli říct dřív nám než kongresu ODS,“ řekl Novinkám a Právu předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Naopak místopředseda ANO Karel Havlíček označil návrh ODS jen za „plácnutí do vody“. „Nejsou schopni uřídit státní podniky, potřebují peníze, navíc jsou pod tlakem šíbrů, tak šup a budeme prodávat,“ míní. Za zvláštní pokládá i to, že dosud vládní koalice privatizaci odmítala. „Říkali to, a když jsme se ozvali, tvrdili, že tak neučiní… a nyní je to opět na stole,“ upozornil.

Havlíček se obává, aby při prodeji majetku stát netratil. „V případě Českých drah je to obzvlášť bizarní, protože zvažují jít cestou přes burzu. Takovou blbost může říct jen vláda. Přes akciový trh můžu jít tehdy, pokud jdu nahoru… České dráhy čeká naopak kvůli liberalizaci trhu extrémně náročné období. To je jako kdyby si chudý neplavec a klaustrofobik pořídil drahou ponorku,“ rýpnul si Havlíček.

Záměr ODS se nelíbí ani předsedkyni poslaneckého klubu ANO Aleně Schillerové. „Privatizace pod taktovkou ODS nikdy nedopadla dobře. Byli jsme svědkem toho, co se tady dělo v minulých letech. Důrazně bych doporučila ODS, aby nepodnikala takové kroky. My to nikdy nepodpoříme. Je to státní majetek a nechceme se koukat, jak skončí v rukou kamarádů vlády. Do voleb je rok a půl, myslím, že ODS by už neměla dělat žádné rychlé pohyby,“ dodala.

Staronové vedení ODS doplnila Decroix. Fiala obhájil jednoznačně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám