Hlavní obsah

Fiala: V dobrých časech vlády rozhazují, v dobách zlých je tu ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nežehrejme na osud, fakt, že se vláda musela vypořádat s krizí vyvolanou růstem cen energií a následky války na Ukrajině, by měla ODS brát jako dar, prohlásil před delegáty premiér Petr Fiala (ODS). Koaliční kabinet prý splnil už 60 procent toho, co si předsevzal, a na zbytku intenzivně pracuje.

Foto: Jan Menšík

Projev předsedy ODS Petra Fialy

Článek

„Máme splněno 60 procent našich úkolů a na zbytku intenzivně pracujeme. Není proč pochybovat o tom, že naše vláda do konce mandátu splní naprostou většinu toho, co si předsevzala,“ prohlásil Fiala ve své nominační řeči pro volbu předsedy ODS, ve které nemá protikandidáta.

Podle Fialy má vláda za sebou celou řadu úspěchů a „vyhrála nad inflací“. „Hospodaříme odpovědně a dobře. Nebylo to jednoduché, jsme koaliční vláda, máme různé názory, ne všichni mají k zadlužení státu takovou citlivost jako ODS, to je myslím zřejmé,“ poznamenal s tím, že schodek státního rozpočtu by měl klesnout ke dvěma procentům HDP.

V dobrých časech vlády socialistů a populistů rozhazují plnými hrstmi a v dobách zlých je tady ODS

„Když se ohlédnu za dvěma uplynulými roky, tak to vypadá, že osudem ODS je to, že lidé si nás volí v dobách, kdy země čelí zásadním výzvám,“ uvedl a připomněl vládu ODS v době ekonomické transformace v 90. letech, nebo vládu Mirka Topolánka v roce 2008, kdy svět čelil ekonomické krizi.

Černochová se s Válkem popichovali na kongresu ODS

Domácí

„Nejinak je tomu i nyní. Prosím nežehrejme na osud, berme to jako dar. V dobrých časech vlády socialistů a populistů rozhazují plnými hrstmi a v dobách zlých je tady ODS, která zachraňuje, co se zachránit dá. Někdo to prostě pro naši zemi udělat musí,“ prohlásil Fiala.

Jeho vláda se podle něj musela vypořádat především s bezpečnostní a energetickou krizí. „Každá z těchto krizí měla v sobě potenciál rozvrátit stát i celou společnost. Nic takového se ale nestalo. Jsme tady a víme, že po dvou letech tvrdé práce máme to nejhorší za sebou. Svou misi úspěšně zvládáme. Ekonomika se vzpamatovává, roste důvěra spotřebitelů,“ dodal premiér.

„Čím hůře, tím lépe“

V následujících volbách musí podle něj vláda ukázat, jaký je rozdíl mezi opozičním ANO a vládními stranami. „Opozice bohužel každý den ukazuje, že si vybrala cestu negace, destrukce a lží. Jako by oprášili staré komunistické heslo: čím hůře pro republiky, tím lépe pro nás,“ poznamenal. ANO zkritizoval za to, že blokuje dohodu nad podobou důchodové reformy, kterou připravil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reforma mimo jiné počítá s prodlužováním věku pro odchod do důchodu, s čímž ANO nesouhlasí, byť jej samo před lety prosazovalo.

„Tato vláda důchodovou reformu prosadí, ať již k tomu dá opozice hlasy, nebo ne. Je to jeden z hlavních slibů této vlády. A my tento slib voličům splníme, i kdybychom měli v Poslanecké sněmovně bydlet a přespávat,“ dodal s odkazem na hrozící obstrukce ANO a SPD.

Staronové vedení ODS doplnila Decroix. Fiala obhájil jednoznačně

Domácí

ODS podle Fialy nesmí polevit. „Nic z toho, co děláme, nestačí. Nikdy. Protože ve chvíli, kdy si to řekneme, začneme ztrácet,“ varoval.

Svůj proslov Fiala pronášel v uvolněné atmosféře, dokonce si i zavtipkoval při své omluvě, že nebude s delegáty kongresu až do neděle.

„Mám si dát v pondělí kávu v Bílém domě, a to chvilku trvá, než se tam člověk dostane. Myslím jako letadlem,“ připomněl kolegům ze strany svou schůzku s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Z Washingtonu pak Fiala poletí rovnou na jednání Evropské rady. Odmítl však spekulace médií, že by se měl v budoucnosti stát jejím předsedou. „Prosím vás, já se vrátím. Já vám chci jasně říci, že já mám práci tady. Já nikam nejdu a chci tady zůstat s vámi,“ dodal se smíchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám