Hlavní obsah

ODS chce postavit kandidáta koalice proti Zaorálkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý po poledni oznámil, že trojkoalice nominuje svého kandidáta na funkci předsedy Sněmovny. Čtvrtá volba vedení dolní parlamentní komory se má konat v pátek. Jméno adepta ODS musí nejprve vyjednat s KDU-ČSL a Stranou zelených. Zveřejní ho ve středu, kdy zároveň vyprší termín pro nominaci kandidátů.

Článek

ODS tak reagovala na Paroubkova úterní slova, že ČSSD chce prosadit volbu sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka "bez podmínek". Podle občanských demokratů si ale soc. dem. klade podmínku tím, že kromě Zaorálka nesmí být nominován žádný jiný kandidát. [celá zpráva]

Občanští demokraté přesto přivítali, že ČSSD hodlá nominovat Zaorálka do páteční volby předsedy Sněmovny a chtějí kandidáta trojkoalice postavit proti němu. "Bez tohoto kroku přece nebylo zvolení předsedy Sněmovny z řad sociální demokracie možné," stojí v úterním prohlášení ODS.

Zástupci občanských demokratů pro Právo připustili, že nominaci koaličního kandidáta musí ODS teprve projednat se svými partnery z KDU-ČSL a SZ.

"ODS vítá, že sociální demokracie a její předseda Jiří Paroubek poprvé umožní svým poslancům volit předsedu Sněmovny a že se politika vrací od obstrukcí ke standardním ústavním mechanismům," uvedli občanští demokraté.  

Trojkoalice by se musela spolehnout na komunisty

ČSSD v úterý odmítla návrh KSČM, podle kterého by případný sociálně demokratický šéf Sněmovny navrhl ve třetím kole sestavování vlády premiéra na základě dohody všech pěti stran. K tomu se ale sociální demokraté zavázat nechtějí.

Dojde-li nakonec k souboji mezi Zaorálkem a kandidátem ODS, bude muset zřejmě trojkoalice spoléhat na hlasy z KSČM. Pevné rozhodnutí ČSSD nezvolit do čela Sněmovny nikoho jiného než sociálního demokrata zopakoval v úterý místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD se obává výhrad KSČM vůči Zaorálkovi

"Takzvaná hra na férovku má posloužit jenom jako alibi několika komunistickým poslancům, aby zvedli ruku pro kandidáta trojkoalice a svedli to na poslance ČSSD," řekl Sobotka České televizi.

Sociální demokracie proto možná ve středu opět žádného kandidáta nenominuje. Někteří poslanci KSČM totiž v minulosti dali najevo, že Zaorálek pro ně není přijatelným předsedou dolní komory.

"Pokud ČSSD svého kandidáta nepostaví, tak je to jejich rozhodnutí, my ho každopádně stavět budeme," uvedl v úterý Topolánek.

Anketa

Bude v pátek zvolen předseda Sněmovny?
ano
14,9 %
ne
85,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8886 čtenářů.

DOSAVADNÍ POKUSY O VOLBU ŠÉFA SNĚMOVNY

První volba 29. června

- kandidátka ODS Miroslava Němcová nezískala většinu. Nepodpořili ji ani všichni poslanci trojkoalice.

Druhá volba 7. července

- kandidát trojkoalice Jan Kasal (KDU-ČSL) nezískal většinu. V prvním kole pro něj nehlasoval jeden poslanec koalice, ve druhém už dostal všechny koaliční hlasy.

Třetí volba 12. července

- strany nenominovaly žádného kandidáta, poslanci proto na schůzi pouze určili termín další volby.

Reklama

Související články

Klaus přijal na Hradě šéfa komunistů Filipa

Poprvé v historii samostatné České republiky se předseda komunistické strany dočkal oficiálního pozvání na Hrad. Šéf KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek probíral...

Výběr článků

Načítám