Hlavní obsah

ODS babišovcům vysává voliče, ukazuje průzkum

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se hnutí ANO Andreje Babiše stále drží prvenství, pokud jde o voličské preference, v posledních měsících mu pomalu dochází dech. Naopak na vzestupu je ODS, zatímco sociální demokracii se stále nedaří odlepit od dna.

Foto: Právo

Volební model agentury Kantar TNS pro ČT

Článek

Vyplývá to z květnového volebního modelu agentury Kantar TNS pro ČT, zveřejněného v neděli. Podle něj by babišovci měli proti dubnu o 3,5 procenta méně a získali by 27 procent, druhá ODS by o 1,5 procenta posílila na 16 procent.

Podle analytiků zlom pro ANO nastal v březnu, do té doby babišovci posilovali. „Poslední měření potvrzují prohlubující se propad voličské přízně hnutí. Model odhaluje pokračující rostoucí trend podpory ODS. Přičemž je patrné, že voliči přechází od hnutí ANO v poslední době právě k ODS,“ uvedla agentura.

ČSSD by dostala jen sedm procent

Ostatní strany proti minulému měsíci nezaznamenaly výraznější změnu. Třetí by byli piráti se 14,5 procenta, čtvrtí okamurovci s devíti procenty a na pátém místě komunisté se 7,5 procenta.

ČSSD, která v pátek rozhodne, zda vstoupí do vlády s Babišem, by volilo jen sedm procent lidí, soc. dem. by tedy nedosáhla ani svého volebního výsledku.

Potvrzuje se propad ANO a je patrné, že voliči hnutí přechází k ODS.
Kantar TNS

Proti květnovému výsledku CVVM, který soc. dem. přisoudil 13 procent, jde o vážné varování Lidovému domu. Zatímco minulý týden sociální demokraté číslo považovali za důkaz, že debata v ČSSD vybudila voliče, nynější průzkum jejich naděje nepotvrdil.

Pětiprocentní hranici do Sněmovny by ještě těsně překročili Starostové a nezávislí s 5,5 procenta a TOP 09 s pěti procenty. Lidovci by se čtyřmi procenty vypadli z vysoké politiky. Statistická chyba je kolem 1,3procentního bodu pro strany s nízkým ziskem a tři procentní body pro partaje s vysokými preferencemi.

Podle odhadů Práva by ANO mělo 73 poslanců, ODS 36 křesel, piráti 33 postů, okamurovci 18 mandátů, KSČM 14 zástupců, sociální demokraté 13 křesel, STAN sedm míst a TOP 09 šest postů.

Reklama

Výběr článků

Načítám