Hlavní obsah

Odměny obecních a krajských zastupitelů se budou pravidelně valorizovat, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odměny obecních a krajských zastupitelů se budou pravidelně valorizovat, schválili v pátek ve třetím čtení poslanci. Novela o obcích nyní zamíří do Senátu stejně jako novela o elektronizaci matrik. Ta zahrnuje i změnu, že by nově mohli oddávat snoubence i poslanci a senátoři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Novela o obcích má zavést pouze horní hranici odměn zastupitelů, konkrétní výši by stejně jako nyní stanovovala zastupitelstva. Pro hlasovalo 92 zástupců vládní koalice, proti bylo 57 opozičních poslanců z hnutí ANO.

Dosud o odměnách zastupitelů rozhodovala vláda. To ale zrušil na jaře z podnětu senátorů Ústavní soud.

„Přesnější pravidla odměňování by měly přímo stanovovat zákony, nikoliv až navazující nařízení vlády,“ plyne z odůvodnění nálezu. Politikům dal soud čas na nápravu do konce letošního roku.

Oddávat snoubence by mohli také poslanci a senátoři

Domácí

Sněmovna také zjednodušila postup při vzniku společenství obcí, zpřesnila role jeho orgánů a umožnila dobrovolným svazkům obcí zakládat například kapitálové obchodní společnosti.

Právo oddávat i pro poslance a senátory

Poslanci v pátek finálně schválili i vládní novelu o elektronizaci matrik, která také zamíří do Senátu. Některé matriční poplatky zřejmě vzrostou od ledna až trojnásobně a platba za ověření podpisu nebo otisku razítka na listině ze 30 korun na 50 korun.

Další novinkou má být to, že stejnopohlavní páry budou moci vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na 14 z nich jako nyní.

Nově by také mohli oddávat snoubence i poslanci a senátoři. Nyní mají toto právo zástupci obcí. Občanské sňatky se patrně budou moci konat při splnění zákonných podmínek i bez přítomnosti matrikáře.

Nová definice znásilnění pomalu míří k poslancům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám