Hlavní obsah

Odliv elitních policistů pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani konec roku a první měsíc nového nezastavily odchody zkušených policistů z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Specializovaný útvar přitom funguje teprve od loňského ledna.

Foto: Profimedia.cz

Podle Brejchy je fluktuace u policie přirozená

Článek

Novinky už v prosinci informovaly o tom, že v průběhu loňska odešly odtud do civilu, a navíc často nedobrovolně, více než dvě desítky dlouholetých policistů, vesměs velitelů či expertů.

Jenže další vlna odchodů následovala v posledních týdnech, i když ředitel útvaru Břetislav Brejcha mluví o přirozené a prospěšné fluktuaci. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Novinek už počet končících policistů překročil čtyři desítky. A kromě velitelů odcházejí už i řadoví zaměstnanci.

Je mezi nimi i bývalý neúspěšný uchazeč o post šéfa centrály a expert odboru terorismu a extremismu Karel Pelán. Ten musel odejít do civilu, ačkoliv měl původně v úmyslu zamířit do policejních záloh. Skončil počátkem roku a začne pracovat v nizozemském Haagu. Bude tam mít na starost oblast týkající se chemických zbraní, kterou mimochodem řeší i jedno z oddělení pražské centrály.

Od elitního útvaru odcházejí zkušení policisté i velitelé

Domácí

„Vedení útvaru mi nepovolilo jít do záloh a dalo mi na výběr buď zůstat na řadové pozici, nebo odejít do civilu. Tak jsem šel,“ řekl Pelán.

Domnívá se, že vedení centrály v čele s Brejchou jeho odchod přivítalo i vzhledem k tomu, že byl dříve uchazečem na ředitelské křeslo. „Dali mi najevo, že nemám schopnosti vést několik lidí, přestože jsem v minulosti vedl šestnáct let mezinárodní týmy,“ doplnil Pelán, který ale u policie neskončil sám.

Pelánův kolega Zdeněk Petřík, jenž se zabýval v rámci zmíněného oddělení rovněž oblastí chemických zbraní, prý kvůli celkovému stavu útvaru požádal o přeložení k policejní Ochranné službě, kam také v lednu odešel. Podle Pelána nezůstal z jeho odboru terorismu a extremismu z původního obsazení a vedení kámen na kameni.

Tristní situace

„Je problém, že nikdo nechce říct nahlas, jak tristní je tam situace,“ míní zkušený nejmenovaný kriminalista, který zatím v útvaru zůstává, ale i on zvažuje konec.

Podle dalšího ze stále aktivních policistů už odešlo nebo je na odchodu pětačtyřicet lidí. Dokonce jeden z těch, kteří už mezitím přišli jako náhrada za odchozí policisty, podle důvěryhodného zdroje Novinek rovněž stačil z útvaru na vlastní žádost odejít. Šlo o podplukovníka Petra Květoně, který zastával funkci koordinátora operativně pátrací činnosti. V lednu ale podal žádost o uvolnění ze služebního poměru.

Další ze zkušených policistů Karel Bárta oznámil v prosinci, že se uchází ve výběrovém řízení o místo na policejním prezidiu. Jenže prý doteď nedostal do svého svazku osobní hodnocení od nadřízeného, bez kterého do konkurzu nemůže jít.

Výpověď bude možné podat i dostat elektronicky, plánuje ministerstvo

Ekonomika

O důležité lidi přijde centrála také v brněnské pobočce, odkud odchází její vedoucí Vít Pochylý. Ten je považován za schopného velitele s velmi dobrými znalostmi v IT a je údajně jediný, kdo na centrále zvládá programování a scriptování na vysoké úrovni. Společně s ním končí i jeden velmi zkušený analytik. Oba podali žádost o odchod do civilu 30. ledna.

„Jde o zásadní ztrátu pro část Kyber a tento odbor už prakticky není schopen pokrýt složité případy kybernetických útoků,“ podotkl jeden z vysoce postavených činitelů z bezpečnostních složek. Doplnil, že i v Praze odchází z Kyber odboru s koncem února další zkušený vyšetřovatel.

O místo vedoucího 1. oddělení centrály přišel už s předstihem Michal Vágner, který se uchází o post styčného důstojníka rovněž v Haagu. Vedení centrály mu prý sdělilo, že když tam má odejít, je zbytečné, aby zůstával ve vedoucí funkci, a udělalo z něj jen řadového policistu. Jenže on výběrové řízení do Haagu dosud nevyhrál.

Brejcha v odchodech problém nevidí

Brejcha přesto v odchodech zkušených policistů nevidí problém, jeho útvar se naopak podle něj zlepšuje.

„Už jsem k tomu řekl dříve, že fluktuace je přirozenou součástí a je to svobodné rozhodnutí těch lidí. Služební poměr není nevolnictví, já nikoho na našem útvaru nedržím. Mám nastavené nějaké standardy a strategii. Útvar jde nahoru i výsledkově, takže to nehodlám přenastavovat,“ řekl ředitel Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Útvar vznikl loni 1. ledna a dostal na starost několik závažných a různorodých oblastí: v jedné části terorismus a extremismus, ve druhé pak sofistikovanou kybernetickou kriminalitu útočící na kritickou infrastrukturu státu.

„Je to spojené. Řada věcí v oblasti terorismu a extremismu se odehrává ve virtuálním prostoru, což je kousek ke kyberzločinu,“ řekl ještě před vznikem centrály Právu Brejcha a dodal, že by útvar měl mít 164 lidí.

Výpověď bez důvodu? Odbory budou tvrdě vystupovat proti návrhu NERV

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám