Hlavní obsah

Odbory: rezignace Houdka a Svobody byla vynucená

Novinky, Pavel Blažek, Lukáš Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rezignace ředitele závodu Metro pražského Dopravního podniku Ladislava Houdka je spolu s rezignací šéfa služby ochranného systému Jiřího Svobody podle všeho konečným výsledkem zjišťování viníků srpnového zatopení metra.

Článek

Zástupci Všeobecných odborů Metro a opozice na pražském magistrátu chápou obě rezignace jen jako vynucené pro uspokojení veřejnosti a médií, než jako potrestání viníků.

"S těmi rezignacemi zmizí dva odborníci z metra. Neměli rezignovat buď žádní lidé, nebo jich mělo být více," sdělil včera Právu předseda Všeobecných odborů Metro Miloš Dubský. Podobného názoru je i předseda dílenského výboru ochranného systému Metra Luboš Olejár, jenž pro Právo uvedl: " Vnímám to jako oběť, aby byla veřejnost uspokojena."

Podle Dubského i Olejára by se k odpovědnosti za srpnové zatopení metra měli přihlásit i lidé z pražského magistrátu. "Odpovědnost leží i na těch, kteří byli v té době ve vedení města a Dopravního podniku," zdůraznil Dubský. Toto hodnocení sdílejí i opoziční pražští zastupitelé.

"Na dobrovolnou rezignaci Houdka a Svobody nevěřím. Zatím se mi vše jeví jako zjevná snaha nepřipustit debatu o politické odpovědnosti těch, co byli v pražském krizovém štábu, povodňové komisi a představenstvu dopravního podniku. Politický zájem na tom, aby se veřejnost nedozvěděla, že k tak rozsáhlým miliardovým škodám v metru nemuselo dojít, mají současní členové Igor Němec (ODS), Jiří Paroubek (ČSSD), Rudolf Blažek (ODS), kteří v době povodně odpovídali za rozhodnutí v krizovém štábu a povodňové komisi," řekl v úterý Právu pražský zastupitel Jiří Witzany (ED).

Odboráři stávku nepřipravují

Poněkud jiný názor mají zástupci odborové organizace dopravního podniku Metro, v níž je zapsána většina zaměstnanců. "Rozhodnutí obou rezignujících chápeme jen jako jejich osobní rozhodnutí," vysvětlil předseda této organizace Jiří Šindelář a zdůraznil, že jejich organizace jakékoli dopady na běžné zaměstnance nepovažujeme za správné.

"Domníváme, že se nijak neprovinili na zatopení," řekl Šindelář. Žádná z odborových organizací metra nepočítá s vyhlášením stávkové pohotovosti. "Jednali jsme o tom, ale zatím se tohoto postoje zdržujeme," vysvětlil Právu Olejár. Podle Šindeláře je v současné době místo hledání viníků nutné zajistit takovou kooperaci a připravenost mezi Povodím Vltavy, magistrátem a Dopravním podnikem, aby k podobné situaci již nikdy nedošlo. Pražský zastupitel a člen městské komise pro vyšetření příčin zatopení metra Marián Hošek (KDU-ČSL) se s Šindelářem zcela neztotožnil.

"Nastoupenou cestu obětních beránků je nutné odmítnout. Očekávám kroky představenstva, které by skutečně vedly jak k objasnění osobní odpovědnosti, tak k organizačním a stavebním krokům, aby už metro nebylo v budoucnosti zatopeno. Tyto kroky představenstvo nečiní," konstatoval Hošek. Předseda Evropských demokratů exprimátor Jan Kasl upozornil, že odpovědnost za zatopení metra jde taky na vrub tehdejšího náměstka primátora pro dopravu Martina Hejla. Rezignaci Houdka a Svobody označil za chlapské rozhodnutí. "I když bylo podle dostupných informací předem dohodnuto," konstatoval Kasl.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli zatopení metra odstoupil první šéf

Kvůli loňskému zaplavení pražského metra odstoupil šéf jeho ochranného systému Jiří Svoboda. Po pátečním zasedání městské rady to oznámil ředitel Dopravního...

Výběr článků

Načítám