Hlavní obsah

Školské odbory se omluvily rodičům, stávka ve středu bude

Novinky, jas, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci školských odborů v pondělí oznámili detaily plánované stávky učitelů, při níž by některé školy měly zůstat zavřené. Celodenní protest je plánovaný na středu 6. listopadu. Kantorům se nezamlouvá, že vláda chce zvýšit platy o osm procent. Odbory požadují růst tarifních mezd o deset procent.

Záznam: TK vedení školských odborů se zástupci asociací ředitelů škol k vyhlášení stávky ve školáchVideo: ČTK

 
Článek

„Chtěli bychom se omluvit rodičům i zřizovatelům, že jim zkomplikujeme život,“ řekl na úvod šéf školských odborů František Dobšík, který následně připomněl postup vyjednávání o růstu mezd.

Odboráři se obávají, že peníze slibované na nenárokové složky by mohly být využity na jiné projekty a nakonec by se nedostaly k učitelům. „Abychom si reformu neplatili z peněz, které jsou určeny na navýšení platů,“ dodal Dobšík.

„Stávkujeme proti vládě, která může posunout tarify, jak očekáváme,“ dodal Dobšík. „Nedůstojné handrkování“ podle něj může přestat. „V záloze jsou po Vánocích i další akce, ale chceme jednat,“ zdůraznil Dobšík, podle něhož by měl nástupní plat učitele být 35 000 korun.

Kdo se zapojí, není jasné

Místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová uvedla, že prozatím není jasné, kolik škol se do stávky zapojí. „Máme signály z regionů, že se zapojí přes 50 procent škol,“ uvedla Seidlová, podle níž některé budou zcela zavřeny a další budou mít pro děti jiný program. Školy, které se zapojí, budou označeny logem s podporou stávky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda školských odborů František Dobšík

Sporná dvě procenta z celkového navýšení hodlá vláda dát do pohyblivé složky na odměny. To se odborům, které původně požadovaly růst platů až o 15 procent, jak ještě na jaře slibovala vláda, nezamlouvá.

Vláda nesouhlasí

Ministr školství Robert Plaga (ANO) s požadavky odborářů nesouhlasí a tvrdí, že při svých výpočtech ohledně reálného navyšování platů vycházejí z nesprávných dat. Důvody stávky odmítá i premiér Andrej Babiš (ANO), vláda se podle něj o učitele stará.

Odbory: Školy zůstanou ve středu zavřené, učitelé budou stávkovat

Věda a školy

Podle premiéra Dobšík lže. „V životě učitelé neměli tolik peněz. Koho ten Dobšík vlastně zastupuje,“ řekl Babiš v pondělí v debatě v Českém rozhlase s tím, že je lež, že slíbil, že učitelé dostanou 10 procent do tarifní části platů.

Jak se rodiče dozví, zda se škola připojí do stávky
Podle ministerstva by měla škola nejpozději v úterý informovat, zda a pokud ano, tak v jaké míře, se její zaměstnanci zapojí do stávky. Stejně tak by měli být zákonní zástupci informováni, že se škola k protestu nepřipojí.
Informaci o stávce by měla být zveřejněna jasně a přehledně, a to například u vstupu, na webu, případně v rámci informačního systému, který škola používá k informování zákonných zástupců v jiných případech.
„Z důvodu konání stávky rodiče samozřejmě nejsou povinni omlouvat nepřítomnost dítěte ve vyučování,“ připomnělo ministerstvo.
zdroj: MŠMT

Ani mezi pracovníky ve školství není podpora stávky jednoznačná. Nepodporuje ji například Asociace ředitelů základních škol (AŘZŠ), byť její členové na postech ředitelů nebudou pedagogům v protestu bránit. Zdrženlivě se k stávce staví rovněž Asociace ředitelů gymnázií ČR. Oproti tomu Pedagogická komora ji podporuje.

Pokud se v dané škole stávka uskuteční, musí vzdělávací ústav předem informovat rodiče.

Babiš nechápe, proč chtějí učitelé stávkovat

Domácí

Odboráři dlouhodobě požadují, aby se platy učitelů dostaly na 130 procent průměrné mzdy. V prvním čtvrtletí roku 2019 byl plat učitele v průměru 36 224 korun, což představovalo zhruba 112 procent průměrné mzdy.

Vývoj průměrných platů pedagogických pracovníků ve veřejné sféře
201426 431 Kč
201527 024 Kč
201628 416 Kč
201730 259 Kč
201833 280 Kč
Zdroj: MŠMT

Reklama

Výběr článků

Načítám