Hlavní obsah

Odbory: Školy zůstanou ve středu zavřené, učitelé budou stávkovat

Olomouc
Aktualizováno

Stávka kvůli platům učitelů se uskuteční příští týden ve středu 6. listopadu. Školy by měly po celý den zůstat zavřené nebo budou mít omezený provoz. Podrobnosti chtějí školské odbory zveřejnit v pondělí. Ministr školství Robert Plaga (ANO) vyzval odbory, aby nešířily „poplašné zprávy”.

Foto: Milan Malíček, Právo

V popředí předseda školských odborů František Dobšík, za ním ministr školství Robert Plaga

Článek

„Ty školy, které nebudou zavřené, by měly mít omezený provoz,” oznámila v pátek po poledni místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

„Pokud nedojde k nějakému mimořádnému zvratu ve vyjednávání, jako že další vyjednávání už plánována nejsou, tak dojde k vyhlášení stávky v pondělí. Pan předseda Dobšík ji vyhlásí do médií a plánuje se na středu,” řekla nejprve v pátek dopoledne šéfka krajského školského odborového svazu v Olomouckém kraji Eva Hrdličková s tím, že školy potřebují určitý čas, aby se na stávku připravily a instruovaly žáky.

Ministr Plaga zdůraznil, že není jasné, kolik učitelů se do stávky zapojí a zda budou školy skutečně uzavřeny celé, nebo pouze částečně. Pro rodiče připomněl, že škola je musí o případné stávce předem informovat.

Měnící se situace

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík nejdříve zmiňoval, že vedení školských odborů zatím jen rozeslalo do krajů dopis s tím, aby se zástupci odborů z regionů vyjádřili k možnosti stávky ve středu 6. listopadu. „O ní se pak rozhodne podle jejich odezvy,” dodal.

A odezva je taková, že odbory mohly potvrdit středeční stávku již nyní.

Platy učitelů porostou příští rok o osm procent. Už není o čem jednat, řekl Babiš

Domácí

Navíc v dopise, který odboráři už poslali zaměstnancům škol, je termín stávky též zřetelně stanoven na 6. listopadu. Poukazují na to, že jednání o navýšení platů pro pedagogické pracovníky v roce 2020 nenaplňují jejich požadavek. „Vedení svazu na základě těchto skutečností rozhodlo o termínu vyhlášení stávky na 6. listopad. V tento den by měly být školy a školská zařízení uzavřeny," stojí v dopise.

Odbory chtějí plošné zvýšení platů o deset procent

Odboráři nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, na kterém se tento týden domluvili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr školství Plaga.

Další dvě procenta budou v pohyblivé složce na odměny, avšak odbory požadovaly navýšení samotných tarifů o deset procent. Jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Původně chtěly plošné přidání o 15 procent.

Školské odbory plánují v pondělí vyhlásit stávku kvůli platům

Věda a školy

Podle Plagy se debata vede pouze o rozdělení tarifních a netarifních složek platu. „Jsem přesvědčen, že stávka není namístě,” řekl ve čtvrtek Novinkám. To zopakoval i v pátek na tiskové konferenci. Celkový objem peněz, který půjde příští rok do školství, se nijak nemění. Odbory podle něj záměrně pracují s nesprávnými čísly, aby si zdůvodnily své požadavky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám