Hlavní obsah

Odbory a podnikatelé připraví spolu návrh změn balíčku, předají ho koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři a zaměstnavatelé připraví společný návrh změn vládního konsolidačního balíčku. Předloží ho pak premiérovi a koalici. V pondělí se na tom dohodli zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na jednání tripartity. ČTK to řekl mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová

Článek

Informaci o přípravě společného návrhu zveřejnil na Twitteru předák nejsilnějšího odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Co by měl společný návrh obsahovat, neupřesnil. Předložit by se měl v létě při projednávání zákonů ve Sněmovně. Podle mluvčího vlády příprava návrhu neznamená, že koalice navrhované úpravy automaticky přijme.

Odbory i zaměstnavatelé mají k vládním úsporným plánům výhrady. Dolní komora by s projednáváním balíčku měla začít v úterý.

Politici vládní koalice opakovaně uvedli, že kabinet zásadnější úpravy svého balíčku nechystá. Připustili drobnější změny při projednávaní ve Sněmovně při takzvaném druhém čtení zákona.

Podle Ďurča bylo jednání věcné a zástupci vlády argumentům odborářů a zaměstnavatelů naslouchali.

„Podle dohody s předsedou vlády Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou by měl být připraven společný pozměňovací návrh a v létě předložen do Sněmovny. Nyní na něm začneme pracovat se zaměstnavateli,“ uvedl Ďurčo.

Odboráři i zaměstnavatelé kritizují rušení daňových úlev u zaměstnaneckých benefitů. Zaměstnavatele zajímá podoba škrtů v dotacích. Jsou proti snižování investic.

Odbory chystají do prázdnin čtyři protesty proti konsolidačnímu balíčku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám