Hlavní obsah

Odboráři v půlce září vyrazí na Prahu

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu 13. září vyrazí odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů do ulic Prahy na demonstraci. Chtějí dosáhnout změn v připravovaných vládních škrtech, aby reforma veřejných financí kabinetu Vladimíra Špidly byla spravedlivější.

Foto: Josef Zajíc

Připravena vernisáž Poselství lesa. 15.10.2012

Článek

Spolu s odboráři ČMKOS by se měli demonstrace účastnit i členové konkurenční centrály - Asociace samostatných odborů. Obě centrály se shodly, že v navržené podobě je pro odbory reforma nepřijatelná, a proto se dohodly na společné protestní akci.

Tou bude pochod odborářů Prahou, který se uskuteční v sobotu 13. září. "Demonstrace na podporu našich požadavků a proti nespravedlivé reformě bude zahájena v jedenáct hodin dopoledne na dvou místech v hlavním městě. Pochod bude završen pravděpodobně na Palachově náměstí. Bude snahou, aby demonstrace měla i určitý zvukový doprovod, aby byla živější," popsal Štěch.

Odbory čekají desetitisíce protestujících

Na dotaz, jakou účast předpokládá uvedl: "Jsme přesvědčeni, že to budou desítky tisíc lidí." Podle Štěcha budou odboráři dělat "všechno pro to", aby demonstrace výrazně nenarušila život Prahy. "Ale chceme, aby na druhou stranu byla vidět," dodal odborář.

Štěchův kolega z konkurenční ASO Bohumír Dufek novinářům řekl, že i pro ně je vládou chystaná reforma neprůchodná, protože neřeší problémy financí České republiky. "Jsme přesvědčeni, že stát se snaží takto postavenou reformou pouze vypucovat peněženky těch nejchudších," konstatoval.

Protest se podle Dufka uskuteční v době, kdy se budou stěžejní zákony projednávat v parlamentu. "Chtěli bychom, aby se politici také zamysleli nad tím, co hovoří řadoví občané naší republiky. Věřím, že akce bude úspěšná, že konečně s politiky hne a (ti) se zamyslí nad návrhy, které předkládáme," zdůraznil.

Pomoci mají poslanci

Štěch k tomu dodal, že demonstrace není samoúčelná a není na překážku dalším jednáním. "Pokud by došlo k výraznému posunu, samozřejmě je možné uvažovat i o nějaké korekci připravované akce," poznamenal.

V minulých dnech Štěch o reformě jednal s místopředsedou vlády Cyrilem Svobodou i samotným premiérem Vladimírem Špidlou, ale bez konkrétního výsledku. "Žádné jednání, které by vyústilo v potřebný kompromis, nenastalo," dodal.

O zářijové protestní akci rozhodla v pondělí Rada ČMKOS. Ta zároveň schválila devět zásadních pozměňovacích návrhů, se kterými se odboráři obrátí na poslance a budou je žádat, aby je ve Sněmovně prosazovali.

Zatím poslední demonstrace odborářů proti vládní reformě se uskutečnila na konci června, kdy se v Praze před Úřadem vlády sešlo několik tisíc demonstrujících.

Anketa

Věříte, že se odborářům podaří zvrátit vládní reformu?
ano
37,2 %
ne
62,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Reklama

Související články

Odbory nechtějí Špidlovi ustoupit

"Názory nebude jednoduché sladit," řekl mezi jednáním tripartity premiér Vladimír Špidla s tím, že není jednota v názoru na straně zaměstnanců...

Odbory: Ministři už nevědí, co navrhují

Reforma veřejných financí, jak si ji představuje vládní koalice, je podle odborů v řadě opatření připravena špatně, ministři už nevědí, co navrhují. Odboráři...

Výběr článků

Načítám