Hlavní obsah

Od žigulíku po chevrolety. I Česko má slavnou Route 66

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram/Milín

Bublající i řvoucí motory a vůně benzinu navodily atmosféru a slavná americká silnice Route 66 se ocitla v Česku. Ovšem její výrazně kratší verze, než je originál mezi městy Chicago a Los Angeles. Motorkáři i majitelé veteránů od žigulíku po chevrolety si v sobotu projeli nejkratší silnici označenou číslem 66, která podle nich na světě existuje.

Sraz motorkářů a veteránů na české Route 66 u PříbramiVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Vede ve středních Čechách z Příbrami do Milína a měří necelých osm kilometrů.

Setkání fanoušků motorismu nazvané Česká Route 66 se tady konalo podeváté. „Už jako kluk jsem měl sen, že si projedu na motorce Ameriku a tamní slavnou silnici, která je symbolem svobody,“ řekl Novinkám zakladatel zdejších setkání, dopravní policista, učitel v autoškole a především velký fanda motorismu David Horák.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Česká Route 66 vede z Příbrami k obci Milín. V sobotu se tu konala jízda veteránů a motorek.

V roce 2010 vyrazil letadlem do Ameriky a tam si na půjčené motorce silnici měřící skoro 4 tisíce kilometrů projel. „Pak jsem začal hledat silnici 66 tady a vznikl nápad, že bychom touto jízdou propojili oba světy, tedy motorkáře a plechovkáře (tak nazývá majitele veteránů a dalších vozidel - pozn. red.), mezi nimiž je často řevnivost. Chtěl jsem je dát dohromady,“ vracel se Horák, sám vlastník veteránu Chrysler, k počátkům akce.

Matka silnic slaví 95 let. Slavná americká Route 66 sloužila téměř šedesát let

AutoMoto

„Česká šestašedesátka je skutečně nejkratší na světě, druhá je na Kubě a měří přes jedenáct kilometrů,“ mínil Horák.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Motorky a veterány měly sešlost v Příbrami, odkud se vydaly po I/66 k Milínu.

Na prvním ročníku se v Příbrami sešlo jen pár lidí, necelá desítka motorkářů a dvacet řidičů aut. Pak začala akce narůstat a počty účastníků se násobily.

„Letos tady máme kolem čtyř stovek aut a motorek,“ uvedl organizátor Vlastimil Ševr, když se centrum města, které se na pořadatelství podílí, plnilo nablýskanými stroji.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na silnici zvanou česká Route 66 vyrazili v sobotu i motorkáři.

Že jsou motoristé do své záliby zapálení, dokládaly i jejich manželky. „Hned by mě za některého toho veterána vyměnil, to je jeho sen,“ ukazovala se smíchem na svého muže prohlížejícího si zaparkované exponáty jedna z účastnic Zuzana Neumannová.

Velký sen má zakladatel České Route 66 David Horák. „Chtěl bych vzít rodinu do Nebrasky, kde mého veterána vyrobili, a projet Ameriku s rodinou, užít si tu starou atmosféru ve vylidněných opuštěných městech,“ svěřil se dopravní policista Horák, zatímco na místo startu na náměstí T. G. Masaryka přijížděli další a další účastníci.

Nejlepší roadtripy podle Instagramu? Vede americká Route 66

Cestování

.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Veterány měly sraz v Příbrami a vyrazily odtud na místní Route 66.

Pozdvižení bylo také u ikonického amerického hasičského vozu. Ten si pořídili dobrovolní hasiči z Vrančic na Příbramsku.

„Před pár roky nám dosloužilo naše staré auto a hledali jsme jiné. Na internetu jsme našli tohle. V jednom městě v Americe ho hasiči vyřazovali, tak padlo rozhodnutí a máme ho,“ řekl jeden z vrančických dobrovolných hasičů Michal Červený.

„K běžným zásahům nejezdí, obrážíme s ním obdobné akce,“ dodal hasič.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Jízdy po české silnici slavného jména se zúčastnili na svém speciálu i dobrovolní hasiči z Vrančic.

Během dopoledne i po obědě si mohli návštěvníci motorky a auta prohlížet a obdivovat, majitelé strojů si vyměňovali zkušenosti. „Vždycky na takových akcích probereme, kde jsme museli něco opravit, vyměnit, jak to šlape, jak obstarat díly. Každý se rád pochlubí, co nového sehnal, kam až pro něco musel zajet,“ potvrzoval nadšení jeden z motoristů Jan Kříž.

Po 14. hodině všichni usedli na své mašiny a k volantům, aby si mohli projet kratičkou českou šestašedesátku lemovanou diváky po celé téměř osmikilometrové délce.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Silnice z Příbrami do Milína má číslo I/66, příznivci motorismu ji považují za českou Route 66.

Skotská odpověď na Route 66? Scénická cesta North Coast 500

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám