Hlavní obsah

Obyvatelé Hrčavy opakovaně volí nové zastupitele, původní výsledky voleb zrušil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hrčavě, druhé nejvýchodnější obci Česka, se v sobotu konají opakované volby. Výsledky těch podzimních, při nichž jen těsně zvítězilo Pro Hrčavu, tedy sdružení dosavadního starosty Marka Sikory, zrušil loni v říjnu Krajský soud v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obyvatelé Hrčavy si znovu volili zastupitele

Článek

Důvodem bylo, že minimálně u čtyř voličů prokázal, že se do obce s necelými 250 obyvateli přistěhovali účelově krátce před volbami. V Hrčavě nežili, nežijí a dlouhodobě se zdržují jinde. Všichni navíc měli trvalé bydliště v objektech patřících starostovi Sikorovi. Ten měl problémové osoby pro opakované volby ze seznamu voličů vyškrtnout. „Soud o tom rozhodl, tak to tam bylo vlastně vyjmenováno, takže my jsme se podřídili tomu, jak to mělo být,“ sdělil Sikora a dodal, že ze seznamu voličů byli vyjmuti pouze ti čtyři lidé, u kterých soud rozhodl, že na podzim volili neoprávněně.

V zářijových komunálních volbách zvítězilo v Hrčavě sdružení Pro Hrčavu, když získalo 51,17 procenta hlasů a v sedmičlenném zastupitelstvu mu připadly čtyři místa. Zbylá tři připadla uskupení SNK HYRČOVJANĚ, které dostalo 48,82 procenta. Rozdíl byl 27 hlasů, což při počtu sedmi volených zastupitelů byli právě čtyři voliči. Výsledek voleb proto sdružení, které volby jen těsně prohrálo, napadlo u soudu. A ten v říjnu výsledek voleb zrušil a nařídil jejich opakování.

Do volební místnosti, která je umístěna v přízemí obecního úřadu, chodí obyvatelé Hrčavy už od 7 hodin. Volit mohou až do 22. hodiny. „Myslím, že kdo má normální hlavu a normální rozum, tak pochopí, jak to je,“ řekl starší muž, který dorazil volit s manželkou. Ta poznamenala, že by bylo dobré, aby se do obecního zastupitelstva dostali obě kandidující uskupení. „Pak se hodně věcí vyjasní,“ připojila. Na dotaz, zda jí nevadí, že jde opět volit, odvětila s úsměvem: „Mně to nevadí, aspoň se projdu.“

Trojmezí na Hrčavě, jeden z přitažlivých cílů putování beskydskou přírodou

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám