Hlavní obsah

Obránci zvířat drželi pietu za mrtvé svatomartinské husy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V husí kůži, tak se jmenuje akce, kterou v sobotu pořádala brněnská lokální skupina spolku OBRAZ – Obránci zvířat. Upozornila na utrpení hus v rámci svatomartinských hodů. Jedná se o první kapitolu v rámci nově spuštěného projektu Štatl zvířat, kdy budou brněnští obránci každý měsíc představovat jedno téma, které se bude věnovat zneužívání zvířat.

Foto: Archiv OBRAZ

Obránci zvířat protestovali proti údajnému utrpení svatomartinských husí

Článek

„Dnes pořádáme pietní happening symbolicky v den svatomartinských hodů. Našim cílem je připomenout oběti této kruté tradice a zároveň také informovat, že existují rostlinné alternativy, které nejsou spojené s krutostí páchanou na zvířatech,“ uvedl Petr Michalec.

Kolemjdoucí téma zajímalo a zastavovali se na krátké rozhovory s organizátory, kdy společně diskutovali podmínky chovů zvířat. Obránci zvířat také rozdávali letáky, kde se lidé mohli dočíst, co prožívají české husy, než skončí na talíři. Mohli se zde také inspirovat recepty na svatomartinskou husu v rostlinné podobě.

Leták odkazuje na stránky tvojevyzva.cz, což je měsíční rostlinná výzva spolku OBRAZ, která nenásilnou formou provádí účastníky rostlinnou kuchyní, a je zcela zdarma. Do výzvy se v minulém měsíci zapojily slavné osobnosti – jako zpěvák Tomáš Klus, zpěvačka Jitka Boho, herečka Tereza Těžká, zpěvák David Kraus a nebo třeba Adam Rundus z MasterChef Česko.

Chov svatomartinských hus jako koníček? Proč ne

Domácí

„Je to strašný. Lidi si zvykli jíst denně maso, takhle to v minulosti nikdy nebylo. Je dobře, že na to upozorňujete,“ uvedla jedna z procházejících žen. A nebyla to jediná pozitivní reakce, kterou Obránci obdrželi.

„Čím dál více si všímáme, že lidi téma ochrany zvířat zajímá. Jasně, vždy se najdou i takoví, kteří projdou kolem a budou se smát, že mají rádi zvířata na talíři. Z toho si člověk ale nemůže nic dělat. Dnes jsme mluvili se dvěma turisty. Byli z Polska a nejdřív se na mou otázku, zda mají rádi zvířata, smáli, že ano, k jídlu. Člověk se ale nesmí urazit a má dát šanci další konverzaci. Nakonec z obou pánů vypadlo, že jsou reduktariáni, že dnes měli rostlinnou snídani a že v Polsku sledují rapidní nárůst nabídky rostlinných produktů. A to je velice pozitivní slyšet,“ dodala koordinátorka Vendula Brabcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám