Hlavní obsah

Obrana nakoupí protitankovou munici pro RPG za 2,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo obrany nakoupí od zbrojařské firmy STV Group munici pro protitankovou zbraň RPG-7 až za 2,5 miliardy korun bez DPH. O zakázce ve středu informovalo vládu, vyplývá z výsledků zasedání.

Foto: Robert Procházka, Právo

Na snímku ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Ministerstvo počítá s dodáním až 100 tisíc kusů nábojů v letech 2024 až 2031,“ uvedl mluvčí resortu David Polák.

Díky nákupu bude podle něj v příštím roce možný výcvik ukrajinských vojáků na českém území.

„Doplnění munice pro protitankovou zbraň RPG-7 je v souladu s vnitřními předpisy ministerstva pro bojovou činnost v operačním nasazení vojsk armády ČR a výcviku vojsk na čtyřleté výcvikové období,“ dodal Polák.

Ukrajina nakupuje ohromné množství munice za vysoké ceny, Rusové ji mají levnější z Íránu

Evropa

Dodavatelem munice je společnost STV Group, která je v ČR přímým výrobcem. Munici od stejné firmy nakoupilo ministerstvo už v roce 2021, zakázka v hodnotě do 413,22 milionu korun bez DPH s dodávkami mezi lety 2021 a 2024.

V porovnání s jinými zakázkami armády z poslední doby jde o menší obchod. V květnu vláda rozhodla, že formou mezivládní dohody ze Švédska pořídí 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun.

Ještě o řád více bude stát nákup 24 amerických bojových letounů F-35, který vláda schválila v září. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun.

Ministerstvo obrany má podle návrhu rozpočtu příští rok hospodařit se 151 miliardami korun, což je zhruba o 40 miliard více proti letošnímu schválenému rozpočtu.

Spolu s výdaji na obranu v dalších kapitolách rozpočtu ve výši 8,6 miliardy korun dosáhne částka bezmála 160 miliard korun, a přesáhne tak poprvé od vstupu Česka do NATO v roce 1999 dvě procenta hrubého domácího produktu.

Obrana nakoupí protiletadlové řízené střely za 762 milionů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám