Hlavní obsah

Obrana má pro dodavatele BVP nové podmínky. Pokud neuspěje, tendr zruší

Aktualizováno

Ministerstvo obrany předloží tento týden potenciálním dodavatelům pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) nové podmínky. Pokud s nimi nebudou všichni souhlasit, bude muset být největší tendr v historii české armády za více než 50 miliard korun zrušen a zvolen jiný způsob nákupu. Během úterního jednání sněmovního výboru pro obranu to uvedla ministryně Jana Černochová (ODS).

Foto: Profimedia.cz

BVP-1

Článek

Mezi podmínkami bude podle náměstka ministryně obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubora Koudelky například vzdání se nároků zejména na náhradu újmy, která by účastníkům tendru v souvislosti s dosavadním průběhem mohla vůči ministerstvu vzniknout.

Při nehodnotitelnosti nabídky také bude z veřejné zakázky rovnou vyloučen dodavatel, nikoli pouze vyřazena jeho nabídka, jak to v minulosti učinil exministr Lubomír Metnar (za ANO).

Právní posudek k zamotanému tendru na BVP vyjde obranu na půl milionu

Domácí

I kvůli tomu Černochová nechala zpracovat právní posudek u advokátní kanceláře Havel & Partners za 575 tisíc korun, který měl nastínit další možnosti a víceméně eliminovat riziko soudů a arbitráží ze strany neúspěšných uchazečů.

Plné znění posouzení právníků ministerstvo nezveřejnilo, pro další potřeby, například jako podklad pro členy poslaneckého výboru, má krátké „nedůvěrné“ shrnutí závěrů. „Vzhledem k tomu, že řízení v současné době nadále probíhá a zveřejnění Právního posouzení by ohrozilo probíhající rozhodovací proces MO, porušilo by autorská práva Havel & Partners i ústavně zaručené právo klienta na právní pomoc, není možné uveřejnit úplné znění,“ vysvětlili v dokumentu právníci.

K vyloučení uchazeče by došlo, pokud by předložil vyšší cenovou nabídku než v původně předpokládané hodnotě 51,68 miliardy korun včetně DPH. Ministerstvo by zároveň mohlo i bez uvedení důvodu ukončit jednání s kterýmkoli z uchazečů a vyloučit jej z tendru i ukončit posuzování či hodnocení předložené nabídky.

Právníci ve shrnutí přímo píší, že resort má dvě možnosti, buď počkat na nabytí účinnosti novely zákona o zadávání veřejných zakázek, anebo zrušit tendr a smlouvu uzavřít formou vláda-vláda, pokud „je požadované plnění připravena nabídnout cizí vláda způsobilá ke spolupráci s MO“.

Zrušení zakázky bez udání důvodů si podle právníků ministerstvo vyhradilo v podmínkách již dříve, a tedy se podle nich takový případný krok nejeví jako rizikový.

Tento postup se částečně shoduje i se spekulacemi šířícími se v poslední době v bezpečnostní komunitě, kde se mluví o tom, že by zamotaný tendr mohl být zrušen a BVP nakoupena napřímo formou mezivládní dohody, zřejmě od Němců. Tedy vozidla Lynx.

Letos už se tendr nestihne

Černochová již dříve kvůli řadě problémů s tendrem rozhodla, že letos k úspěšnému uzavření dohody nedojde. Vláda proto při tvorbě letošního rozpočtu škrtla připravených 4,8 miliardy korun určených na první splátky. Ve chvíli, kdy to však bude potřeba, budou tyto prostředky opět do rozpočtu resortu navráceny.

Záměr pořídit 210 pásových BVP v sedmi modifikacích vznikl v roce 2012. S nabídkou původně ministerstvo oslovilo čtyři uchazeče, do závěrečné fáze ovšem šli pouze tři – švédský BAE Systems s vozidlem CV90, španělský GDELS s vozidlem ASCOD a německý Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

Vítěz tendru z těchto potenciálních dodavatelů měl být původně znám již v roce 2019, soutěž ale po celou dobu provázejí problémy a zpoždění.

Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Domácí

Minulý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navíc na konci svého funkčního období loni nechal kvůli nesplnění podmínek tendru, konkrétně správnému nezodpovězení 9000 otázek v zadávací dokumentaci, vyřadit nabídky všech uchazečů, nikoliv však uchazeče samotné. Černochová jeho postup opakovaně kritizovala.

Nová BVP mají nahradit přestárlé obrněnce pocházející z doby Sovětského svazu. Česko se v NATO zavázalo, že do roku 2026 vybuduje těžkou brigádu, jejíž páteř mají tvořit právě nová BVP.

Reklama

Výběr článků

Načítám