Hlavní obsah

Oběti důlního neštěstí ve Stonavě připomíná desetitunová slza

Právo, Novinky, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Stonavě před dolem ČSM-Sever byl v pátek slavnostně odhalen žulový monument, který připomíná 13 obětí loňského důlního neštěstí. Desetitunovou žulovou slzu, která má připomínat i další hornická neštěstí v tomto revíru, posvětil pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David.

Pieta za oběti důlního neštěstí ve StonavěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

K památníku lidé pokládali věnce a květiny a vzpomínali na 13 horníků, 12 Poláků a jednoho Čecha, které 20. prosince 2018 v podzemí zabil výbuch metanu.

Na pietní akt dorazilo několik stovek lidí. Kromě rodin po zemřelých hornících se vzpomínky zúčastnili také zástupci firmy OKD, představitelé české a polské vlády, ale i Moravskoslezského kraje a dalších obcí. Nechyběli kolegové zahynulých horníků, jejich kamarádi, ale také polští a čeští báňští záchranáři.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Oběti důlního neštěstí ve Stonavě připomíná kamenná slza od sochaře Martina Kuchaře

„Sice už je to rok, ale pořád se mi o tom těžce mluví. Byli to kamarádi. Kdybych měl směnu já, tak je tu moje rodina,“ svěřil se Právu jeden z přítomných havířů. Rodiny zahynulých polských horníků dorazily do Stonavy především z města Jastrzebie-Zdroj, ale také z Chalupek, Gliwic, Těšína, Zabrze a Myslovic.

Z dolu ČSM ve Stonavě vynesli těla posledních čtyř horníků

Domácí

„Přišli jsme o syna. To je to nejhorší, když rodiče přežijí své dítě. Také jsem mnoho let pracoval v dole, takže vím, jak to tam chodí. Žena to těžce nese,“ svěřil se Právu otec jednoho z mrtvých polských horníků. „Snad se někdy dozvíme, co se tam vlastně stalo. Je to velká bolest. Přijeli jsme položit květiny a zavzpomínat na ně,“ dodala paní Agniezska.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Pieta za oběti důlního neštěstí ve Stonavě

Všichni společně pak s pomocným biskupem Martinem Davidem odříkali modlitbu. K hostům promluvil v zastoupení prostřednictvím dopisu i polský premiér Mateusz Morawiecki. Pozitivně ohodnotil náročnou práci při vyprošťování těl obětí z vybuchlého dolu.

„Katastrofa ve Stonavě prokázala, že Češi a Poláci dokážou v extrémních situacích dobře spolupracovat,“ napsal v dopise polský premiér a všem za obětavou práci a odvahu poděkoval.

Ve Stonavě zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. Jeden horník bojuje o život

Domácí

Český premiér Andrej Babiš ve svém proslovu uvedl, že spekulace o příčině výbuchu nejsou v žádném případě na místě. „Tato tragédie ukázala, jak je hornické povolání nebezpečné a náročné. Vím, že tam v dole jsou všichni jedna rodina a je jedno, zda jste Čech, Polák či Slovák,“ uvedl Babiš.

K tragickému výbuchu metanu došlo loni 20. prosince v hloubce 880 metrů. Explozi nepřežilo 13 horníků, z toho bylo dvanáct Poláků a jeden Čech. Dalších 10 havířů bylo zraněno. [celá zpráva]

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Oběti důlního neštěstí ve Stonavě připomíná kamenná slza od sochaře Martina Kuchaře, na snímku text u pomníku

Vyprošťování obětí začalo v dubnu. Poslední těla se záchranářům podařilo z důlního prostoru vynést v květnu.

Příčiny výbuchu se stále vyšetřují. Podle okresní státní zástupkyně Gabriely Slavíkové vyšetřování skončí zřejmě už v lednu. Kriminalisté nyní čekají na poslední a nejdůležitější znalecký posudek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pomocný ostravsko-opavský biskup Martin David (vpravo) posvětil žulový monument ve tvaru slzy od sochaře Martina Kuchaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám