Hlavní obsah

Z dolu ČSM ve Stonavě vynesli těla posledních čtyř horníků

• Aktualizováno
Právo, Novinky, den, jas

Záchranářům se o víkendu podařilo vyprostit těla posledních čtyř horníků, kteří zemřeli v dole ČSM ve Stonavě při loňském prosincovém výbuchu metanu. Těla byla převezena na ústav soudního lékařství, kde bude provedena pitva.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před dolem ČSM ve Stonavě visel tragédii černý prapor.

Článek

O vyzvednutí těl informovala okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková. „Těla se nacházela v porubu v místě důlního neštěstí. Následně byla převezena na Ústav soudního lékařství v Ostravě, kde bude soudní pitva provedena za přítomnosti polských prokurátorů, členů společného vyšetřovacího týmu. Ve věci i nadále probíhá prověřování a další procesní úkony dle trestního řádu,“ uvedla Slavíková.

Těla se nacházela v dobývacím prostoru a záchranářů se dlouho nedařilo k nim dostat.

K tragickému výbuchu metanu došlo v prosinci v hloubce 880 metrů. Explozi nepřežilo 13 horníků, z toho bylo dvanáct Poláků a jeden Čech. Dalších 10 havířů bylo zraněno. [celá zpráva]

Poslední z nich byl z nemocnice propuštěn v polovině dubna. Prostory zasažené explozí a následným požárem se podařilo během několika desítek hodin po výbuchu uzavřít. Těžba v nezasažených částech dolu byla obnovena hned po Vánocích.

Záchranáři začali s vyprošťováním těl koncem dubna. Nejprve se jim podařilo dostat na povrch těla pěti horníků, kteří se v době výbuchu nacházeli v přední části sloje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám