Hlavní obsah

Obchody rozjely povánoční výprodeje

Právo, trj, rap, orh, pch, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva skončila předvánoční nákupní horečka, lidé zamířili pro zboží, které je v tuto dobu tradičně nabízeno se slevou. V obchodech s oděvy a obuví dosahují slevy až sedmdesáti procent. Méně peněz dají zákazníci ale i za elektroniku nebo sportovní potřeby. Obchodníci často potřebují vyprodat svoje zásoby, aby měli místo na novinky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Povánoční slevy na snímku z 27. prosince 2022

Článek

„Je patrné, že zákazníky přilákaly naše slevy, které jsou u některého zboží poměrně výrazné. Je to samozřejmě různé kus od kusu,“ řekla v úterý Právu prodavačka v obchodě s oděvy New Yorker v Obchodním centru IGY v Českých Budějovicích.

Potřebují místo

Například rifle, které stály před slevou 949 korun, tam v úterý mohl zákazník dostat o 400 korun levněji. Na až padesátiprocentní slevu pak lákal například řetězec CCC nebo obchod s obuví Deichmann. Podobné to bylo i v A3 Sportu. „Zrovna přeceňujeme zboží a v některých případech jsou ty slevy opravdu velké,“ podotkla dívka za kasou.

Přestože včera dopoledne byl pracovní den, na nákupy do IGY centra vyrazily stovky lidí. „Mám dovolenou, a tak jsem se přijel podívat samozřejmě i na zlevněné zboží. Je pravda, že například zimní oblečení šlo poměrně dolů,“ pochvaloval si Martin Filip.

V jednom z mladoboleslavských obchodních center bylo včera rušno skoro jako před 24. prosincem. „Navezou nám nové zboží, nové kolekce, tak aby se ještě trochu udělalo místo, začaly výprodeje,“ vysvětlovala prodavačka v jednom z obchodů s oděvy.

Mnoho zákazníků potvrzovalo, že slev rádi využijí. „Už máme děti odrostlé a z domova, tak je nám jedno, že pod stromkem na Štědrý den nic moc nemáme, a radost si uděláme o to větší až teď. Sháníme televizi a tady ji mají mít ve výprodeji. Ušetříme třeba pár tisíc, to se bude hodit,“ mínil zákazník, který s manželkou mířil do obchodu s elektronikou.

Výměna dárků

Hned první den po vánočních svátcích vsadily i mnohé pražské obchody na klíčové slovo sleva. Pro některé jde však už o příliš fádní termín, stejně jako akce, a tak výlohy a poutače lákaly zákazníky rovnou na likvidaci.

V obchodním centru Stromovka na Letné se díky slevám dají koupit některé boty až za poloviční cenu oproti předvánočnímu času. Přes nabídku byl obchod prázdný. „Lidé se asi teprve rozkoukávají,“ odtušila prodavačka.

Na výprodeje se slevami až sedmdesát procent začaly v úterý 27. prosince lákat zákazníky obchody v Jihlavě. Nejvíc jich mířilo už od rána do nákupního střediska CityPark, jinde ve městě lidí dopoledne ještě moc nebylo. Sami prodavači čekali větší nápor odpoledne a vesměs zmiňovali, že za slevami se vydala jen část zákazníků, hodně jich prý přišlo vrátit či vyměnit nepadnoucí či nevhodně zvolené dárky.

„Manželovi je koupená bunda těsná, tak jsme ji hned vyrazili vyměnit. Já bych si tu zase mohla hned koupit něco na sebe za peníze, které jsem dostala od něj,“ svěřila se Právu Vlasta z malé obce na Jihlavsku.

Až padesátiprocentní snížení ceny hlásaly v úterý od rána výlohy mnoha prodejen v nákupním centru Forum Nová Karolina v centru Ostravy. V jednom z největších nákupních center moravskoslezské metropole se to zákazníky, kteří chtěli výhodně nakoupit, jen hemžilo. Někteří ale byli zklamaní.

„Manželka mě přemluvila, že zajedeme nakoupit oblečení pro dcery. Mně se ale nezdá, že by to bylo o moc výhodnější, zatím jsme koupili nějaké boty, ale ty ve slevě nebyly,“ řekl Právu jeden ze zákazníků, který postával před prodejnou elektrospotřebičů. „Žena nakupuje s holkami a já si odskočil podívat se na televizory. Vyhlídl jsem si dva, které jsou ve slevě, ale když jsem si je dal do srovnávače cen, zjistil jsem, že v některých e-shopech je mají ještě levnější,“ dodal muž.

Ušetřit je možné i tisíce. Smartphony před Vánocemi zlevnily

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám