Hlavní obsah

Ušetřit je možné i tisíce. Smartphony před Vánocemi zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejvděčnějších dárků pod stromek bude i letos chytrý telefon. Díky vánočním slevám lze přitom nyní v obchodech ušetřit klidně i tisíce korun, nižší cenovky přitom nalezneme také u cenově dostupnějších přístrojů.

Představení chytrých telefonů Galaxy S22, S22+ a S22 UltraVideo: Novinky

 
Článek

Ceny tlačí směrem dolů nejen vánoční slevy, ale také příchod nového roku. Hned zkraje ledna se totiž v americkém Las Vegas bude konat největší veletrh spotřební a výpočetní techniky CES, na kterém by se měly ukázat nové smartphony od celé řady výrobců. Prodejci se tak logicky snaží zbavit skladových zásob ještě dříve, než CES vypukne.

U špičkových přístrojů jsou v současnosti slevy samozřejmě nejmarkantnější, zpravidla jde o několik tisíc korun. U levnějších modelů se slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Mobily, notebooky, konzole i TV. Operátoři lákají na vánoční akce a slevy

Mobil

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být určeny pro český trh, což může přinést celou řadu problémů. Problém to může představovat nejen při případné reklamaci, ale i při běžném používání – některé modely například nemusí fungovat v moderních 5G sítích.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždy vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na zmiňovaných nákupních rádcích naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Vlajkové lodi

Z vlajkových lodí zavedených výrobců patrně nejvíce zlevnily přístroje od Samsungu. Vlajková loď Galaxy S22 Ultra se v obchodech nabízí od 23 390 Kč, ještě v létě přitom stála 31 999 Kč. Slevy se dotkly i dalších dvou modelů z této rodiny, Galaxy S22 vyjde na 15 499 Kč místo původních 21 999 Kč a větší Galaxy S22+ na 19 499 Kč místo 26 999 Kč.

Design modelu s přídomkem Ultra také vychází z řady Note, je tedy odlišný od zbývajících dvou novinek. Dvě levnější dvaadvacítky mají elegantní design se zaoblenými rohy, u kterého bočnice plynule splývají s ostrůvkem pro fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

Zleva: Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22+ a Galaxy S22

Verze S22 Ultra má proti tomu výrazné hrany se štíhlým ocelovým rámečkem. Na výběr budou mít uživatelé různé barvy i kapacity úložiště. Chlubí se navíc speciálním stylusem S Pen, který je možné schovat do útrob zařízení.

Samsung zlevňoval i mezi cenově dostupnějšími modely. Například Galaxy A33 je možné aktuálně zakoupit od 6690 Kč, i když se v létě prodával o více než dva tisíce dráž, za 8990 Kč. Kromě 5G konektivity a vodotěsné konstrukce tento přístroj láká také na solidní výkon. Pod 6,4palcovým displejem se ukrývá osmijádrový procesor Exynos 1280, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Nad konkurencí vyniká novinka i ve výdrži díky 5000mAh baterii.

Na ještě atraktivnější cenovku láká exotická značka Tecno u svého modelu Camon 18 Premier. Ten zlevnil z 8990 Kč na 6490 Kč. Displej staví na technologii AMOLED a nabízí rozlišení Full HD+ při úhlopříčce 6,7 palce.

V luxusně vypadajícím těle se ukrývá výkonný čip MediaTek Helio G96, který má dostatek síly prakticky na všechny moderní hry. O svižné pracovní tempo se stará hned 8 GB operační paměti, k dispozici je také 256GB úložiště. To jsou parametry, za které by se nemusely stydět ani o několik tisíc korun dražší přístroje. Zamrzí snad jen absence 5G konektivity.

Foto: archív výrobce

Tecno Camon 18 Premier

Dostupné přístroje

V nižší cenové třídě jsou slevy spíše symbolické. Dokládají to hned dva mobily od značky Nokia, konkrétně G21 s cenovkou 3750 KčG11 nabízející se za 3189 Kč. Původní ceny u těchto přístrojů byly 4490 Kč, respektive 3799 Kč v případě levnějšího modelu G11.

Oba telefony například nabízejí 6,5palcovou obrazovku s rychlou obnovovací frekvencí 90 Hz, což je v dané cenové kategorii nevídané. Daní za nižší cenovku je rozlišení pouze 1600 × 720 pixelů.

Foto: archív výrobce

Nokia G21

Uživatelé se také musí smířit s nižší kapacitou operační paměti, levnější novinka má 3 GB, dražší pak 4 GB. Na obou přístrojích je však chod operačního systému velmi plynulý. Je to dáno tím, že přístroje značky Nokia využívají čistý Android bez zbytečných grafických nadstaveb, které by zařízení zbytečně zpomalovaly.

Za zmínku mezi zlevněnými přístroji stojí rozhodně také Honor Magic4 Lite, byť při cenovce 6490 Kč dosahuje sleva ve srovnání s létem pouze 500 Kč. V dané cenové třídě ale tento smartphone zaujme rychlým 66W nabíjením, kdy se zcela vybitá baterie nabije na 50 % za pouhých 15 minut, či velkým 6,81palcovým displejem se 120Hz obnovovací frekvencí, který se hodí i na hraní her.

Foto: archív tvůrců

Honor Magic4 Lite 5G

Operátoři musí dávat slevu 200 Kč na volání. Kdo na ni má právo?

Mobil

Reklama

Související články

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Školní rok je již v plném proudu. Po zkušenostech s uzavírkami v souvislosti s koronavirem se přitom učitelé a profesoři připravují i na práci studentů...

Výběr článků

Načítám